Animale amenințate din pădurile de foioase

publicat de Florin Mitrea
65 vizualizări
Pădure de foioase în sezonul de toamnă

Pădurile de foioase, cunoscute pentru verile lor călduroase, iernile reci și căderea sezonieră a frunzelor, se întâlnesc în Europa, coasta de est a Statelor Unite ale Americii și China. Aceste păduri reprezintă unul dintre cele mai populate biomuri de pe Pământ, iar dezvoltarea și extinderea prezenței umane în păduri a făcut ca multe dintre speciile lor native să fie amenințate.

Panda mare

Panda mare (Ailuropoda melanoleuca) este una dintre cele mai cunoscute specii amenințate de pe glob. Panda este o specie mare de urs, relativ docilă, originară din pădurile de foioase din estul Chinei, Myanmar și Vietnam. Datorită dietei sale limitate – principala sursă de hrană este bambusul -, specia este restrânsă doar la arealele unde bambusul este prezent.

De-a lungul timpului, extinderea populației umane a redus habitatul locuibil al lui panda, astfel încât specia mai poate fi azi întâlnită doar în 20 mici petice de pădure de la periferia vestică a zonei sale istorice.

Guvernul chinez și grădinile zoologice din întreaga lume a luat măsuri pentru a preveni distrugerea în continuare a habitatului lui panda și pentru a promova reproducerea și diversitatea genetică a speciei.

Lupul cenușiu și lupul roșu

Lupii, cândva cei mai răspândiți prădători din pădurile de foioase, aproape că au dispărut acum din Europa și au un areal foarte restrâns în America de Nord.

Lupul cenușiu (Canis lupus), care odinioară se întindea din estul până în vestul Americii și la sud până în Mexic, are acum doar o populație de circa 5.000 de exemplare, predominant în Munții Stâncoși. Ecologiștii au depus eforturi pentru a păstra habitatul lupilor cenușii în Statele Unite prin protejarea arealelor deschise, unde se pot deplasa și vâna liber.

Lupul roșu (Canis rufus), originar din sud-estul Statelor Unite, a fost declarat dispărut din sălbăticie în 1980, deși eforturile de conservare au reintrodus în sălbăticie mici populații captive în California.

Cocorul cu coroană roșie

Cocorul cu coroană roșie (Grus japonensis) este o pasăre cu înălțimea de circa 1,5 m și o anvergură a aripilor de 2,5 m, care și-a dobândit numele după penele de culoare roșie din vârful capului. Specia este originară din Japonia, Coreea și estul Chinei.

Extinderea agriculturii și defrișările au distrus o mare parte din mlaștinile și pădurile care reprezentau habitatul principal al cocorilor. Pentru o perioadă s-a crezut că specia a dispărut complet din Japonia, însă recenta descoperire a cocorilor cu coroană roșie în mlaștinile japoneze a reaprins eforturile de conservare. Astăzi, în sălbăticie trăiesc aproximativ 2.500 de cocori cu coroană roșie, dintre care 1.000 doar în Japonia.

Nurca europeană

Nurca europeană (Mustela lutreola) este un mamifer carnivor de dimensiuni mici înrudit cu nevăstuica. Originară din Europa, specia se întâlnește din Franța până în Finlanda și din Rusia până în Balcani.

Distrugerea habitatului acvatic al nurcii și vânarea pentru hrană au cauzat reduceri dramatice ale populației acesteia, care a scăzut cu 85% de la mijlocul secolului al XX-lea. Răspândirea nurcii americane a contribuit, de asemenea, la declinul nurcii europene.

În prezent, specia este dispărută din cea mai mare parte a Europei de Est, iar populația sa a scăzut semnificativ în Rusia, Franța și Spania, doar câteva sute de indivizi fiind raportate în ultimele două țări.

Sursa: Sciencing.com

Din aceeași categorie

© 2022-2023  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii