Anafilaxia cauzată de alimente ar putea avea legătură cu intestinul

publicat de Florin Mitrea
0 vizualizări
Anafilaxia cauzată de alimente

Anafilaxia este o reacție alergică periculoasă care pune viața în pericol, declanșata în principal de înțepăturile insectelor, medicamente și unele alimente precum alunele sau ouăle. După expunerea la alergen, sistemul imunitar al unei persoane poate reacționa exagerat, ducând la umflături, dificultăți în respirație și tensiune arterială scăzută.

Odată ce au fost declanșate, aceste reacții alergice pot fi oprite prin administrarea de epinefrină (adrenalină) sub formă de injecție sau spray nazal. Acest hormon ajută la lărgirea căilor respiratorii și la îngustarea vaselor sanguine, prin alte acțiuni. Însă tratamentul nu funcționează întotdeauna.

Adrenalina poate trata anafilaxia doar după ce reacția alergică a fost declanșată. De aceea este nevoie de un tratament care să împiedice tocmai declanșarea acesteia.

Prin studierea șoarecilor cu semne de anafilaxie după expunerea repetată la alergeni alimentari, cercetătorii au identificat un semnal-cheie la nivelul intestinului, care declanșează anafilaxia – molecule cunoscute sub denumirea de leucotriene.

În intestin, fragmentele de alimente sunt transportate prin membrana intestinală pentru a ajunge în fluxul sanguin, unde pot declanșa o reacție anafilactică. Această reacție de amploare apare datorită mastocitelor, celule imunitare protectoare care detectează pericolele, reale sau percepute, și determină organismul să reacționeze. Un studiu a descoperit că leucotrienele ajută la reglarea acestei călătorii prin membrana intestinală. Așadar, dacă nu există transport transmembranar, nu există nici anafilaxie.

Există deja un medicament, denumit zileuton, aprobat pentru tratarea astmului, care blochează acest transport. Reacțiile alergice ale șoarecilor față de alergeni alimentari au fost diminuate după administrarea acestui medicament.

Aceste descoperiri se limitează doar la reacțiile alergice cauzate de alimentele ce ajung în intestin; probabil că înțepăturile de insecte și alți alergeni funcționează altfel. De exemplu, alergenii injectați par să nu se bazeze pe leucotriene pentru a alerta sistemul imunitar.

Modurile în care alergenii declanșează reacțiile alergice sunt extrem de complexe și încă puțin cunoscute. Studiile indică leucotrienele drept intermediari-cheie în reacțiile alergice la alimente, ceea ce face ca aceste molecule să merite mai multă atenție.

Sursa: Science News

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii