Potrivit unei lucrări științifice publicate în revista Cancer Discovery, este posibil ca ADN-ul tumoral să fie detectat în sânge cu trei ani înaintea diagnosticării cu cancer.
Descoperirea sugerează că urmărirea acestor markeri, folosind o tehnologie extrem de sensibilă și precisă, ar putea fi un instrument puternic în eforturile de screening timpuriu al cancerului. Într-o bună zi, aceasta ar putea ajuta medicii să detecteze cancerele înainte ca orice alte semne sau simptome ale bolii să apară. Chiar și un diagnostic cu câteva luni mai devreme decât de obicei ar putea însemna mai multe opțiuni de tratament pentru pacienți, iar un avans de ani de zile ar putea salva vieți.
Oamenii de știință știu de ani de zile că celulele tumorale pot elibera fragmente de ADN în fluxul sanguin. Însă găsirea acestor fragmente la începutul progresiei bolii este „ca și cum ai căuta un ac în carul cu fân”, spune Yuxuan Wang, cercetătoare la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins. Motivul este faptul că tumorile nou formate sunt minuscule și eliberează doar cantități infinitezimale de ADN în sânge.
Cercetătorii au vrut să afle cât de devreme pot detecta acest ADN în sânge. Ei s-au bazat pe probe colectate între anii 1980 și 1990 în cadrul unui studiu care urmărește starea de sănătate a participanților timp de zeci de ani. Au analizat probe de la 26 de persoane care au fost diagnosticate cu cancer în cele șase luni de la recoltarea probelor.
Sângele de la opt dintre cei 26 de participanți la studiu purta semnături genetice ale cancerului, au dezvăluit testele de laborator. Aceasta a însemnat că echipa a putut detecta cancerul cu mai multe luni înainte de a fi diagnosticat. Dar era posibil să se detecteze boala chiar mai devreme? Pentru a afla, echipa lui Wang a analizat probe de sânge colectate de la participanți cu mai mult de trei ani înainte de diagnosticarea cancerului.
Cercetătorii au utilizat o tehnică numită secvențiere a întregului genom, care le-a permis să identifice „literele” individuale care alcătuiesc ADN-ul. Echipa a reușit să identifice indicii distinctive ale ADN-ului canceros, modificări ale genomului uman specifice cancerului. Acestea erau prezente la niveluri atât de scăzute încât celelalte teste de laborator obișnuite le-ar fi ratat.
Faptul că echipa lui Wang a putut detecta cancerul atât de devreme în probe este „destul de provocator”, spune William Grady, gastroenterolog care studiază și tratează cancerul de colon la Centrul de Cancer Fred Hutchinson din Seattle, S.U.A. El își poate imagina un viitor în stil Star Trek, în care pacienților cu ADN tumoral în sânge li se administrează un fel de „terapie care ar elimina practic acele pre-cancere”.
Sursa: Science News