Un semn de întrebare cosmic, descoperit de Telescopul James Webb

publicat de Florin Mitrea
76 vizualizări
Cosmosul văzut de JWST

Un obiect cosmic de forma unui semn de întrebare strălucitor a luat prin surprindere oamenii de știință care au studiat o imagine recentă realizată de Telescopul James Webb. Imaginea în infraroșu apropiat originală, publicată pe 26 iulie, se concentrează pe o pereche de stele tinere numite Herbig-Haro 46/47. Localizate la o distanță de 1470 de ani-lumină, în constelația Vela din galaxia noastră, aceste stele încă sunt în curs de formare și orbitează aproape una de cealaltă.

Perechea de stele a fost observată și studiată de telescoapele terestre și spațiale încă din anii 1950, însă sensibilitatea ridicată a Telescopului James Webb a permis realizarea unor imagini de înaltă rezoluție și foarte detaliate.

Telescopul James Webb ne oferă noi informații despre originile universului, însă apariția acestui obiect misterios în fundalul noii imagini aduce mai multe întrebări decât răspunsuri. Semnul de întrebare cosmic nu a mai fost studiat îndeaproape, astfel încât astronomii nu sunt siguri de originea și structura sa.

Obiectul ar putea fi două galaxii aflare în curs de fuzionare, aflate la o distanță de miliarde de ani-lumină, mult mai departe decât Herbig-Haro 46/47, spune Christopher Britt, cercetător la Space Telescope Science Institute, care gestionează operațiunile științifice ale Telescopului James Webb.

Probabil că este prima dată când acest obiect este observat, însă fuzionarea galaxiilor sub forma unui semn de întrebare s-a mai întâmplat și anterior, ca de exemplu semnul de întrebare inversat format de galaxiile Antennae din constelația Corbul. În plus, majoritatea galaxiilor prezinte astfel de interacțiuni în decursul istoriei lor, însă acestea nu durează mult.

O astfel de interacție ar putea fi și destinul galaxiei noastre, care se va ciocni cu galaxia Andromeda peste aproximativ 4 miliarde de ani – însă forma ce va fi adoptată este necunoscută.

Colectarea mai multor date spectroscopice despre obiect ar putea dezvălui mai multe detalii, cum sunt distanța și compoziția sa chimică.

Sursa: CNN

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii