Telescopul James Webb dezvăluie partea întunecată

publicat de Florin Mitrea
99 vizualizări
Norul molecular întunecat Cameleonul I

O echipă internațională de astronomi, utilizând Telescopul Spațial James Webb al NASA, a obținut date despre cele mai reci ghețuri măsurate până acum într-un nor molecular. În afară de apa înghețată, echipa a putut identifica forme înghețate ale altor molecule, cum sunt sulfura de carbonil, amoniacul, metanul, metanolul și alte molecule organice simple. Aceste reprezintă cel mai cuprinzător inventar al ingredientelor înghețate disponibile pentru viitoarele generații de stele și planete, înainte ca ele să fie încălzite în timpul formării stelelor tinere.

Imaginea de mai sus, realizată cu ajutorul instrumentului NIRCam al Telescopului James Webb, reprezintă partea centrală a norului molecular întunecat Cameleonul I, aflat la 630 de ani-lumină față de noi. Materia rece, colorată în albastru, este iluminată în infraroșu de protosteaua tânără Ced 110 IRS 4 (cu portocaliu, în partea stângă-sus). Lumina stelelor din fundal, reprezentată de punctele portocalii din spatele norului, poate fi utilizată pentru a detecta gheața din nor, care absoarbe o parte din lumina emisă de stele.

Acest studiu face parte din proiectul Ice Age în care este implicat Telescopul James Webb. Aceste observații sunt destinate prezentării capacităților telescopului și pentru a permite comunității astronomice să obțină cele mai bune rezultate de pe urma folosirii instrumentelor acestuia.

Sursa: NASA

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii