Viețile stelelor nou-născute sunt intempestive, după cu arată această imagine a obiectelor Herbing-Haro HH 1 și HH 2 surprinsă de Telescopul Spațial Hubble. Ambele obiecte sunt localizate în Constelația Orion, la o distanță de 1.250 de ani-lumină față de Pământ. HH 1 este un nor luminos situat deasupra stelei strălucitoare din partea dreaptă-sus a imaginii, iar HH 2 este norul din partea stângă-jos.
Deși ambele obiecte Herbing-Haro sunt vizibile, sistemul stelar responsabil pentru formarea lor este ascuns vederii în norul dens de praf din centrul imaginii. Cu toate acestea, un flux de gaze reușește să scape din norul întunecat central și este vizibil sub forma unui jet strălucitor. Astronomii au crezut cândva că steaua strălucitoare situată între jetul luminos și norul HH 1 este sursa acestui flux de lumină, însă s-a dovedit că aceasta este o stea dublă, fără legătură.
Obiectele Herbing-Haro sunt aglomerări strălucitoare întâlnite în jurul unor stele nou-născute. Ele se formează atunci când jeturile de gaze emise de aceste stele intră în coliziune cu gazele și praful din vecinătate, la viteze incredibile. În anul 2002, Telescopul Hubble a observat că anumite părți ale norului HH 1 se deplasează cu o viteză de peste 400 km/h.
Telescopul Hubble a surprins această pepinieră stelară turbulentă utilizând 11 filtre diferite, la lungimi de undă din domeniile infraroșu, vizibil și ultraviolet. Fiecare dintre aceste filtre este sensibil doar la o mică porțiune a spectrului electromagnetic și permit astronomilor să identifice procese cosmice ce emit lumină cu lungimi de undă specifice.
În cazul obiectelor HH 1 și HH 2, două echipe de cercetători au efectuat două studii diferite cu ajutorul Telescopului Hubble. Prima echipă a investigat structura și mișcarea obiectelor Herbing-Haro vizibile în imaginea de mai sus, ceea ce a oferit informații noi despre procesele fizice care au loc atunci când jeturile emise de stele tinere intră în coliziune cu praful și gazele din jur. Al doilea studiu a analizat jeturile însele, pentru a pregăti un cadru de bază în vederea unor observații viitoare efectuate cu Telescopul Spațial James Webb. Acest telescop nou, având capacitatea de a penetra prin norii de praf care învăluie stelele tinere, va revoluționa studierea jeturilor emise de stelele nou formate.
Sursa: NASA