Substanțele psihedelice pătrund sub suprafața celulei, unde își pot exercita potențialele lor efecte terapeutice. Aceste medicamente sunt promițătoare în evaluările clinice ca tratamente pentru tulburările de sănătate mintală. Ele pot pătrunde în celulele nervoase din cortex – regiunea creierului importantă pentru conștiință – și pot determina creșterea neuronilor, potrivit unui studiu publicat în revista Science.
Câteva tulburări ale sănătății mintale, cum sunt depresia și sindromul de stres posttraumatic, sunt legate de stresul cronic, care degradează neuronii din cortex în decursul timpului. Oamenii de știință cred că repararea acestor celule nervoase ar putea oferi beneficii terapeutice, cum ar fi scăderea anxietății și îmbunătățirea dispoziției.
Psihedelicele, cum sunt psilocina, provenită din ciupercile halucinogene, și LSD (dietilamida acidului lisergic), realizează aceste reparații prin promovarea creșterii dendritelor (terminațiile celulelor nervoase care primesc informații). Acest lucru ar putea explica beneficiile aduse de aceste substanțe, însă modul în care este declanșată creșterea celulară rămăsese un mister.
Se știa deja că, la nivelul neuronilor corticali, substanțele psihedelice activează o anumită proteină ce primește semnale și transmite instrucțiuni celulelor. Această proteină, denumită receptor 5-HT2A, este stimulată și de serotonină – o substanță secretată de corp și implicată în dispoziție. Însă un studiu din anul 2018 a constatat că serotonina nu determină creșterea neuronilor.
Alte studii ulterioare au arătat că substanțele chimice polare, așa cum este serotonina, pe suprafața cărora sarcinile electrice sunt distribuite inegal și care, drept urmare, nu pot pătrunde în celule, nu induc creșterea neuronilor. Mai mult, cea mai mare parte a receptorilor 5-HT2A din neuronii corticali sunt localizați în interiorul celulei, nu la suprafața acesteia.
Însă odată ce serotonina pătrunde în interiorul neuronilor (prin „porți” create în mod artificial la suprafața celulei), ea determină creșterea acestora. De asemenea, ea induce efecte antidepresive la șoareci.
Deoarece, în mod normal, serotonina cu poate ajunge la receptorii 5-HT2A din interiorul neuronilor corticali, este posibil ca acești receptori să răspundă la alte substanțe chimice secretate de corp. De exemplu, DMT (N, N-dimetiltriptamina) este o substanță psihedelică naturală produsă de plante și animale, inclusiv de către oameni, și poate pătrunde în interiorul celulelor.
Așadar, înțelegerea mecanismului celular din spatele potențialei acțiuni terapeutice a substanțelor psihedelice ar putea ajuta oamenii de știință să dezvolte tratamente mai eficiente pentru tulburările de sănătate mintală.
Sursa: Science News