Stâlpii Creației, o pepinieră de stele noi

publicat de Florin Mitrea
3 vizualizări
Stâlpii Creației

Telescopul Spațial James Webb (JWST) și-a îndreptat privirea spre Stâlpii Creației (Pillars of Creation), o structură cosmică vastă de gaze, praf și stele tinere din Calea Lactee, care a captivat privitorii cerului prin frumusețea sa timp de decenii. Imaginea rezultată, publicată de NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA), este uimitoare, cum era de așteptat.

Acest prim-plan cosmic surprinde detalii fără precedent, inclusiv filamente roșii, asemănătoare lavei, la vârfurile stâlpilor, care reprezintă jeturi supersonice de materie ejectate de stelele în formare. Însă sub această suprafață frumoasă, imaginea mai dezvăluie o multitudine de stele noi, nemaivăzute până acum. Potrivit NASA, noua imagine va ajuta astronomii să-și perfecționeze modelele de formare a stelelor, permițându-le să stabilească mai cu precizie numărul de stele și cantitatea de gaz din regiune.

Localizați în Nebuloasa Vulturului, la o distanță de circa 6.500 de ani-lumină față de noi, Stâlpii Creației au devenit faimoși în anul 1995, când frumusețea lor a fost surprinsă de Telescopul Spațial Hubble. Structurile din gaze și praf, dintre care cea mai înaltă se întinde pe o distanță de circa 4 ani-lumină de la bază la vârf (sau distanță dintre Pământ și cel mai apropiat sistem stelar, Alfa Centauri), a fost asemuită cu un castel cosmic, stalagmite cosmice sau un recif de corali cosmic.

Din ce sunt compuși Stâlpii Creației?

În realitate, Stâlpii Creației sunt rămășițe gazoase ale unui fost nor de hidrogen imens, care a fost erodat lent de radiațiile intense emise de stelele masive în formare. În decursul milioanelor de ani, lumina stelară a sculptat în acest nor de gaze structurile în formă de degete sau stâlpi pe care le vedem astăzi, dar chiar și acum stâlpii sunt erodați de stelele tinere din jurul lor.

Ei sunt compuși din hidrogen molecular rece și praf, care sunt erodate prin fotoevaporare de către radiația ultravioletă emisă de stelele tinere și fierbinți din apropiere. Stâlpul din stânga are aproximativ 4 ani-lumină în lungime. Structurile în formă de degete din vârful norilor sunt mai mari decât sistemul nostru solar.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign