Se pare că și bacteriile au organite celulare

publicat de Florin Mitrea
93 vizualizări
Ilustrație a unei bacterii

În mod tradițional, se crede că, spre deosebire de celulele umane, bacteriile nu conțin compartimente specializate numite organite, în care să se desfășoare funcțiile celulare specifice. Mai degrabă, totul are loc într-un singur compartiment gigant din interiorul bacteriei, ca o oală de supă, în care ADN-ul, proteinele și ARN-ul sunt sintetizate, modulate și degradate. Totuși, recent, cercetătorii au raportat că organitele bacteriene există de fapt și că un anume organit poate juca un rol critic în timpul infecțiilor bacteriene.

Echipa de cercetători a studiat o specie bacteriană patogenă – Clostridioides difficile sau C. diff – și a descoperit că aceste bacterii conțineau organite unice numite ferozomi. În timpul unei infecții, C. diff trebuie să colecteze fier de la gazda sa pentru a se reproduce, iar acest fier colectat este stocat în ferozomi. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că, dacă au perturbat formarea ferozomilor sau, cu alte cuvinte, au împiedicat C. diff să depoziteze fierul, severitatea infecției a fost redusă la șoareci.

Aceste descoperiri sugerează că perturbarea ferozomului ar putea fi un nou tratament terapeutic pentru persoanele infectate cu C. diff. În prezent, opțiunile de tratament sunt limitate la antibiotice, transplanturi fecale sau intervenții chirurgicale, așa că un nou antibiotic conceput pentru a perturba formarea ferozomilor ar putea îmbunătăți semnificativ sănătatea pacienților și ar reduce necesitatea unor metode de tratament mai invazive. Și, în timp ce C. diff este în prezent singura specie bacteriană patogenă despre care se știe că are ferozomi, este posibil să mai existe și altele pe care încă trebuie să le descoperim.

Este posibil să nu ne fi gândit că bacteriile ar putea avea organite, dar este clar că aceste compartimente minuscule există de fapt și că pot juca roluri critice în sănătatea umană. Pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește și putem vedea obiecte mai mici cu mai multă precizie, este posibil să descoperim prezența unor organite bacteriene și mai specifice, cu structură și funcții importante.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii