Șapte antibiotice naturale eficiente

publicat de Florin Mitrea
45 vizualizări
Coș cu fructe și legume ce conțin antibiotice naturale

Antibioticele administrate pe bază de rețetă, așa cum este penicilina, au ajutat oamenii să supraviețuiască unor boli mortale încă din anii 1940. Totuși, multe persoane se gândesc la tratamente alternative, cum sunt cele cu antibiotice naturale.

Unii oameni pot avea efecte secundare după ce iau antibiotice. Alții pot suferi o reacție alergică. De aceea, chiar dacă opțiunile naturale nu pot înlocui medicamentele, ele pot furniza o serie de beneficii.

Având în vedere creșterea numărului de bacterii rezistente la antibiotice, cercetătorii investighează compuși naturali ca potențiale surse pentru noi agenți antimicrobieni. Haideți să vedem ce se ascunde în spatele a șapte dintre cele mai bune antibiotice naturale!

1. Usturoiul

Numeroase culturi din lume recunosc usturoiul pentru proprietățile sale preventive și curative. Potrivit Societății Americane pentru Microbiologie, usturoiul conține numeroase componente cu acțiune antimicrobiană. Acestea includ substanțe precum alicina, ajoena și sulfurile de alil, care manifestă o serie de proprietăți antibacteriene.

Un studiu din anul 2021 a arătat că acești compuși pot fi eficienți împotriva multor bacterii rezistente la antibiotice și că pot furniza un cadru pentru dezvoltarea unor noi antibiotice.

2. Mierea de albine

Din cele mai străvechi timpuri, oamenii au utilizat mierea de albine pentru vindecarea rănilor și pentru proprietățile sale antimicrobiene. Dovezile sugerează că mierea poate oferi și ajutor în lupta împotriva bacteriilor rezistente la medicamente.

Un studiu din 2021 a arătat că mierea de albine este un agent antimicrobian puternic și că prezintă o gamă largă de efecte, cu un potențial terapeutic promițător. Un alt studiu din același an a arătat că substanțele antimicrobiene din miere includ peroxidul de hidrogen (apa oxigenată) și metilglioxalul.

3. Ghimbirul

Comunitatea științifică recunoaște ghimbirul drept un antibiotic natural. În afară de activitatea sa antimicrobiană, ghimbirul mai posedă proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și anticoagulante, potrivit unui studiu din anul 2019.

Un studiu din 2022 sugerează că ghimbirul poate inhiba cu succes numeroase bacterii, inclusiv specii precum Streptococcus mutans, Enterococcus faecalis, Staphylococcus sp. și Lactobacillus sp.

4. Echinacea

Echinacea este utilizată de sute de ani pentru tratarea infecțiilor și a rănilor. Un studiu 2022 a arătat că echinacea prezintă efecte antibacteriene asupra bacteriilor respiratorii.

Studiile mai sugerează că echinacea ar putea poseda proprietăți antivirale și ar putea ajuta la tratarea infecțiilor tractului respirator al copiilor și adulților. Drept rezultat, acest fapt ar putea preveni utilizarea unor antibiotice.

5. Goldenseal

Planta Hydrastis canadensis, cunoscută și sub denumirea de goldenseal, o plantă perenă cu originile în America de Nord (în părțile estice ale Statelor Unite și Canadei), este consumată sub formă de ceai sau capsule. Susținătorii săi o utilizează pentru tratarea problemelor respiratorii și digestive. Există dovezi care sugerează că goldenseal ar putea avea proprietăți antimicrobiene, anticancerigene și imuno-stimulatoare.

Cu toate acestea, dovezile științifice actuale nu susțin utilizarea goldenseal pentru tratarea unor afecțiuni.

6. Cuișoarele

Cuișoarele sunt muguri de flori uscați proveniți de la arborele de cuișoare, pe care oamenii îi pot folosi drept condiment în alimente sau băuturi.

Un studiu din 2023 arată că uleiul esențial de cuișoare poate avea un efect inhibitor puternic împotriva bacteriei Staphylococcus aureus. În mod similar, un articol din 2020 notează că extractul de cuișoare poate avea potențial ca nou agent antibacterian.

7. Oregano

Se crede că oregano stimulează sistemul imunitar și acționează ca antioxidant. De asemenea, ar putea avea proprietăți antibiotice, mai ales atunci când este transformat în ulei.

Un studiu din 2022 arată că efectul antimicrobian al uleiului de oregano s-ar putea datora unui compus cunoscut sub numele de carvacrol. De exemplu, un studiu din 2023 subliniază că uleiul de oregano poate fi un potențial agent antibacterian eficient împotriva bacteriei Streptococcus mutans.

Riscurile administrării de antibiotice naturale

Chiar dacă o substanță este naturală nu înseamnă că ea este și sigură pentru om. De exemplu, deși usturoiul gătit este sigur pentru consum, studiile sugerează că usturoiul concentrat poate crește riscuri de sângerare. Acest lucru reprezintă un pericol pentru persoanele care urmează să fie supuse unei intervenții chirurgicale sau care iau anticoagulanți.

Se recomandă, de asemenea, evitarea anumitor produse naturale, așa cum este argintul coloidal. Această substanță conține fragmente microscopice de argint suspendate în apă și nu există studii științifice credibile care să susțină beneficiile sale în tratarea diferitelor afecțiuni. În plus, argintul se poate acumula în corp și poate schimba culoarea pielii în gri-albăstrui (boala se numește argirie și este permanentă la majoritatea oamenilor).

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign