Pe Pământ, acolo unde este apă, există și viețuitoare. Știm că Marte avea apă cu mult timp în urmă. Dar avea și alte condiții de care viața avea nevoie?
Pentru a afla acest lucru, NASA a trimis roverul Curiosity pe Marte. Curiosity este cel mai mare robot care a aterizat vreodată pe o altă planetă. Este cam de dimensiunea unui SUV mic. Deoarece Curiosity este atât de mare, are și roți mai mari decât roverele anterioare. Acest lucru îl ajută să se deplaseze peste pietre și nisip fără să se blocheze. Cu toate acestea, chiar și într-o zi lungă de condus, se deplasează doar aproximativ 200 de metri.
Curiosity a aterizat în craterul Gale. Acest crater este special pentru că are un munte înalt în mijloc. Muntele are multe straturi de rocă. Fiecare strat este format din minerale diferite din perioade de timp diferite. Aceste minerale le-ar putea oferi oamenilor de știință informații despre istoria apei pe Marte.
Roverul folosește multe instrumente științifice pentru a studia rocile din craterul Gale. Curiosity și-a folosit burghiul pentru a face o gaură într-o stâncă care odată a fost noroi pe fundul unui lac. Unul dintre celelalte instrumente ale sale a studiat pulberea forată extrasă din stâncă. Aceste informații i-au ajutat pe oamenii de știință să afle că craterul Gale avea ingrediente de care viața ancestrală ar fi avut nevoie pentru a supraviețui.
Oamenii de știință au trimis Curiosity pe Marte pentru a măsura și multe alte lucruri, inclusiv radiațiile. Radiația este un tip de energie care poate proveni de la Soare. Călătorește în valuri de înaltă energie care pot fi dăunătoare viețuitoarelor. Curiosity a descoperit că Marte are niveluri ridicate și periculoase de radiații. NASA va folosi datele despre radiații furnizate de Curiosity pentru a proiecta misiuni care să fie mai sigure pentru exploratorii umani.
Curiosity a adus cu el 17 camere pe Planeta Roșie – mai mult decât orice alt rover. Folosește unele dintre camerele sale pentru a fotografia călătoria sa. Camerele acționează și ca ochi, ajutând robotul să detecteze și să stea departe de pericol.
Una dintre camerele lui Curiosity, aflată la capătul brațului său robotic de 2 metri, acționează chiar ca un fel de „selfie stick”. Poate ține camera la doi metri distanță și poate face un selfie pentru a-l trimite înapoi pe Pământ.
Sursa: NASA Space