Papucul-doamnei, o bijuterie a naturii

publicat de Florin Mitrea
2,6K vizualizări
papucul-doamnei

Papucul-doamnei (Cypripedium calceolus) este una din cele câteva specii de orhidee sălbatice care înfloresc pe culmile Carpaților. Datorită frumuseții sale și pericolului de dispariție, planta a fost declarată monument al naturii în anul 1938, prin decret regal. Planta face parte din familia Orchidaceae.

În Europa, papucul-doamnei este pe cale de dispariție și se află pe lista plantelor protejate prin lege. Este atât de rară încât s-a încercat înmulțirea sa in vitro și repopularea zonelor istorice, acolo unde specia nu mai există.

Papucul-doamnei are o înălțime de 30-80 cm, frunze late și ovale și flori mari, la care petala inferioară are forma unui „vas” de culoare galben intens; petalele laterale și cea superioară sunt mai înguste și au o culoare roșu-închis spre brun. Este o plantă erbacee și perenă, care se înmulțește prin rizomi.

Planta apare din etajul gorunetelor până în cel al molidului, în luminișuri de pădure mai mult sau mai puțin umbroase, mai ales în habitate de fânețe de munte și dealuri înalte. Preferă solurile calcaroase. Planta se întâlnește în grupuri de exemplare, dar populațiile sunt mici și izolate.

Denumirea latină a plantei, Cypripedium calceolus, provine de la cuvântul grecesc „cypris” (doamna din Cipru, un alt nume dat zeiței Afrodita și care este legat de locul de naștere al acesteia) și latinescul „calceolus”, care înseamnă papuc mic.

În România mai poate fi întâlnită în Bucegi, prin poienile Ceahlăului și Făgărașului și în platourile Apusenilor. În afara spațiului românesc, papucul doamnei apare în Europa Centrală, Himalaya subtropicală și India, dar specia asiatică are diferențe față de cea europeană.

Sursa: Montaniarzi.ro.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii