Pădurile tropicale din Brazilia, pe marginea prăpastiei

publicat de Florin Mitrea
173 vizualizări
Ramphastos dicolorus

Împreună cu colegii săi brazilieni, Raffael Ernst, de la Institutul Senckenberg din Germania, a investigat impactul utilizării actuale a terenurilor asupra păsărilor și amfibienilor din pădurile tropicale de pe coasta Atlanticului, în sud-estul Braziliei. În cadrul studiului, publicat în Biological Conservation, echipa arată că împădurirea cu monoculturi de eucalipt duce la modificări în compoziția speciilor și favorizează speciile străine (alohtone). Conform cercetătorilor, „limitele critice de mediu” din prezent, dincolo de care apar modificări negative în ecosistemele de pădure, au fost stabilite prea sus.

Pădurea tropicală de pe coasta Atlanticului din sud-estul Braziliei se află sub o intensă presiune din partea activităților umane: conform estimărilor, doar între 11 și 16 procente din pădurea originală au rămas intacte. Începând din anii 1970, zonele defrișate din această regiune au fost tot mai mult împădurite cu monoculturi de eucalipt.

”Aproape 72% din populația Braziliei trăiește de-a lungul granițelor geografice ale acestei regiuni și este puternic dependentă de serviciile ecosistemice oferite de aceasta”, explică dr. Raffael Ernst. ”Așadar, degradarea peisajului este deosebit de alarmantă, mal ales că președintele Braziliei a redus bugetul pentru protecția mediului cu aproape un sfert.”

Împreună cu oamenii de știință brazilieni, Ernst a analizat utilizarea actuală a terenurilor din pădurea tropicală de pe coasta Atlanticului și impactul acesteia asupra comunităților de amfibieni și păsări, folosind 47 de zone de eșantionare situate la nord-est de São Paulo. Echipa a studiat opt parametri de mediu pentru a stabili când sunt depășite ”limitele” unui ecosistem neafectat. ”Studiul arată că limitele au fost stabilite pres sus – utilizarea actuală a terenurilor deja afectează notabil compoziția speciilor din grupele de organisme analizate. Împădurirea masivă cu eucalipt face ca speciile alohtone, așa cum este broasca-taur americană, să se răspândească, în timp ce speciile native și cele care îndeplinesc funcții ecosistemice importante dispar.”

Echipa a folosit datele pentru a arăta că modificarea comunităților de amfibieni apare când mai puțin de 10% din habitatul acestora este împădurit cu eucalipt. Compoziția speciilor de păsări se modifică după ce 20% din pădurea originală a fost pierdută. ”Broaștele și rudele lor sunt afectate mai rapid, deoarece ele sunt mai puțin mobile și își găsesc mai greu habitate noi”, adaugă cercetătorii.

Totuși, oamenii de știință arată că speciile nu dispar pur și simplu, ci se formează comunități de specii noi – deși se cunosc doar puține despre importanța lor funcțională pentru ecosisteme.

Ernst concluzionează: ”politica de mediu actuală a Braziliei duce la schimbări pe termen lung profunde și ireversibile în cadrul acestor ecosisteme unice și de o importanță vitală, iar consecințele pentru oameni și natură sunt greu de estimat în acest moment.”

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii