Originile COVID: datele din piața din Wuhan au fost publicate

publicat de Florin Mitrea
45 vizualizări
Imagine din piața Wuhan

Cercetătorii de la Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din China au publicat mult așteptata analiză a probelor colectate în primele săptămâni ale pandemiei de COVID-19 dintr-o piață de fructe de mare din Wuhan, China – precum și datele brute, pe care comunitatea științifică internațională le solicitase încă de la debutul pandemiei.

Analiza, publicată în revista Nature, confirmă că eșantioanele colectate din piața de fructe de mare Huanan – care a fost închisă în ianuarie 2020 și de atunci a fost asociată cu începutul pandemiei – conțineau material genetic de la animale  sălbatice și fuseseră testate pozitiv la SARS-CoV-2. Acest lucru sugerează că este posibil ca un animal să fi fost gazda intermediară de la care virusul a ajuns la oameni. Însă oamenii de știință spun că aceste ultime informații nu constituie o dovadă definitivă a faptului că SARS-CoV-2 a avut originea în urma unui eveniment de transfer („scurgere”) de la animale la om.

Totuși, cercetătorii susțin că publicarea datelor genomice este crucială, deoarece va permite analize suplimentare ce ar putea oferi indicii despre originea pandemiei.

SARS-CoV-2

SARS-CoV-2: structură, mod de transmitere și infectare

Coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2) este o tulpină de coronavirus care produce boala respiratorie COVID-19.

Probele colectate în ianuarie 2020 furnizează informații importante despre animalele care erau în piață, deși ar putea fi necesare date mai de dinainte (din noiembrie-decembrie 2019) pentru a stabili originile pandemiei.

Lucrarea este cei mai recentă dintr-o serie de analize efectuate pe baza eșantioanelor colectate din piața din Wuhan și este prima evaluată „inter pares”. Datele concordă cu o altă analiză, publicată sub formă de preprint, potrivit căreia probele conțin date genetice de la animale sălbatice și de la SARS-CoV-2. Însă aceste probe nu confirmă faptul că vreunul dintre animalele din piață era infectat cu noul coronavirus.

Un studiu discutabil

Ultimul raport înclină balanța înspre una dintre cele două teorii care concurează în privința explicării originilor pandemiei de COVID-19. Una dintre teorii susține că virusul are o origine naturală și că a trecut de la animale la oameni, iar cealaltă teorie susține că virusul a fi fost scăpat dintr-un laborator al Institutului de Virusologie din Wuhan.

Piața Huanan a fost în centrul teoriei privind originea naturală a virusului, deoarece unele dintre primele cazuri de COVID-19 cunoscute au fost asociate cu această piață. Animalele care erau comercializate acolo sunt cunoscute pentru găzduirea unor virusuri respiratorii denumite sarbecovirusuri, dintre care face parte și SARS-CoV-2. Pe de altă parte, teoria scurgerii din laborator a căpătat amploare în anul 2021 și nu a putut fi exclusă până acum.

Ultima analiză conține detalii despre secvențele genetice de la mamifere comercializate în piață. Autorii au analizat 60 de probe care au fost pozitive la SARS-CoV-2, la care se adaugă altele 112 negative.

Descoperirile susțin ipoteza originii naturale. Prezența în piață a multor specii de animale sălbatice sugerează că o „scurgere” virală de la animale la om ar fi fost posibilă. Unele dintre aceste specii, cum este câinele-enot, prezintă potențialul de a transmite virusul SARS-CoV-2.

Studiul oferă, de asemenea, indicii despre rolul jucat de piață la începutul pandemiei. În primele săptămâni ale pandemiei, circulau două descendențe de SARS-CoV-2, denumite A și B. Inițial, testele identificaseră doar descendența B în piață. Acest lucru a determinat unii cercetători să creadă că piața din Wuhan a jucat doar un rol de accelerare a răspândirii bolii, nu de „scurgere” a virusului de la animale la om, deoarece descendența A este mai veche.

Însă datele publicate de autoritățile chineze anul trecut arată că descendența A fusese identificată într-una dintre probele colectate din piața din Wuhan. Iar noua analiză confirmă și ea prezența acestei descendențe virale.

Descoperiri falsificate

Alice Hughes, biolog la Universitatea din Hong Kong, pune la îndoială calitatea analizei, deoarece fragmentele genomice cuprindeau și material genetic de la panda, șobolani-cârtiță și cimpanzei. Uciderea lui panda atrage pedeapsa cu moartea în China, deci este practic imposibil să fi existat urme de panda în piața din Wuhan.

Rezultatele stranii s-ar putea datora unei contaminări din laborator sau procesării necorespunzătoare a eșantioanelor.

Datele nu indică un anumit animal care să fi funcționat ca gazdă intermediară în transmiterea virusului la om. Însă rezultatele evidențiază unele animale, printre care și câinele-enot, care pot fi studiate privind transmiterea virusului SARS-CoV-2.

Analizele suplimentare ar putea arăta dacă ADN-ul animal din probele colectate prezintă semne de activare a sistemului imunitar, ceea ce ar putea indica existența unei infecții active. Astfel, acest lucru ar putea ajuta la înlăturarea îngrijorărilor potrivit cărora prezența virusului și a ADN-ului animal în aceeași probă nu înseamnă neapărat că un animal a fost infectat.

Sursa: Nature

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign