O nouă fereastră spre creier – ce îi face pe oameni diferiți?

publicat de Florin Mitrea
83 vizualizări

Funcțiile creierului uman sunt remarcabile, acesta fiind motorul tuturor aspectelor creativității și gândirii noastre. Cu toate acestea, neocortexul, o regiune din creierul uman responsabilă pentru aceste funcții cognitive, are o structură generală similară cu cea de la alte mamifere.

Cercetătorii de la Universitatea din Queensland au arătat că modificările din structura și funcția neuronilor ar putea fi cauza puterii de procesare crescute a creierului omului. Descoperirile au fost publicate în revista Cell Reports.

Echipa a studiat proprietățile electrice ale neuronilor piramidali din neocortexul uman încorporați în rețelele lor neuronale.

„Pentru a studia neuronii umani, am pregătit felii de țesut viu din neocortexul uman colectat de la pacienți supuși unor intervenții chirurgicale pentru ameliorarea epilepsiei sau pentru îndepărtarea unor tumori cerebrale”, spune profesorul Stephen Williams, de la Institutul Creierului al Universității din Queensland. „Am comparat proprietățile electrice ale neuronilor piramidali din neocortexul uman și al rozătoarelor prin realizarea de înregistrări electrice simultane la nivelul corpului celular și dendritelor acestor neuroni. Cercetările au arătat că neuronii piramidali neocorticali prezintă proprietăți bioelectrice fundamentale”.

Cercetătorii au arătat că ramificațiile dendritelor neuronilor piramidali din neocortexul uman sunt mai complexe decât la alte mamifere, cum ar fi rozătoarele.

Noile descoperiri deschid calea pentru mai buna înțelegere a modului în care activitatea electrică a creierului uman este afectată de boli.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii