Centrul pentru Prognoza Vremii Spațiale din cadrul Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă (NOAA) din Statele Unite prognozează o furtună geomagnetică severă ce va lovi Pământul în această seară. Aceste furtuni geomagnetice au loc din când în când, dar pe măsură ce Soarele se apropie de maximul ciclului său solar de 11 ani, vremea spațială devine mai intensă.
O furtună geomagnetică are loc atunci când erupțiile solare și ejecțiile de masă coronală ce au loc pe Soare provoacă variații în vântul solar care lovește magnetosfera Pământului, învelișul protector al câmpului magnetic al Pământului.
În cel mai bun caz, furtunile provoacă aurore polare fascinante, dar inofensive, deoarece particulele încărcate provenite de la Soare se ciocnesc cu particulele care alcătuiesc atmosfera Pământului de-a lungul polilor săi magnetici, emițând lumină vizibilă. Dar, în cel mai rău caz, furtunile geomagnetice pot perturba sistemele de navigație de pe Pământ, cum ar fi GPS-ul, și pot declanșa perturbări ale infrastructurii electrice și de comunicații radio și prin satelit.
Furtună geomagnetică de gradul G4
Furtuna geomagnetică din această seară a primit un grad de severitate G4. NOAA estimează că cel puțin cinci ejecții de masă coronală vor fi îndreptate spre Pământ în intervalul 10-12 mai. În cursul zilei de joi, pe Soare a avut loc o erupție solară puternică, de tip X1.1 (litera „X” denotă cel mai puternic tip de erupție, iar numărul indică mai multe informații despre puterea acesteia). Astăzi s-a produs o erupție solară și mai puternică, de tip X2.2.
Potrivit agenției americane, o parte din erupțiile solare produse în această săptămână sunt asociate cu un grup extins de pete solare, mai mare de 16 ori decât Pământul. Aceste pete solare pot fi observate cu ușurință cu ajutorul unor ochelari de eclipsă.
De când ciclul solar actual în început în decembrie 2019, NOAA a observat doar trei furtuni geomagnetice severe, cea mai recentă (tot de grad G4) având loc în martie 2024. Ultima furtună geomagnetică de grad G5 – cel mai sever grad – a avut loc în decembrie 2003 și a produs perturbări electrice în Scandinavia și în Africa de Sud.
Intensitatea Soarelui crește și scade într-un ciclu ce ține 11 ani, ceea ce înseamnă că ciclul solar curent nu se va încheia până în anul 2030. De aceea steaua noastră, oarecum imprevizibilă, reprezintă o problemă reală pentru operatorii de sateliți, a căror infrastructură din afara planetei este expusă fluctuațiilor solare.
Sursa: Gizmodo