Noi misiuni solare pentru mai buna înțelegere a mediului Pământ-Soare

publicat de Florin Mitrea
258 vizualizări
Erupție solară

NASA a selectat două misiuni științifice – Multi-slit Solar Explorer (MUSE) și HelioSwarm – pentru a îmbunătăți înțelegerea noastră în privința dinamicii solare, a conexiunii Soare-Pământ și mediului spațial aflat mereu în schimbare. Aceste misiuni vor oferi o perspectivă mai profundă asupra universului nostru și vor oferi informații critice pentru a ajuta la protejarea astronauților, a sateliților și a semnalelor de comunicații, cum este GPS-ul.

”MUSE și HelioSwarm vor furniza informații noi și mai detaliate despre atmosfera solară și climatul spațial”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator asociat la cartierul general al NASA din Washington, S.U.A. ”Aceste misiuni nu numai că extind cercetările științifice ale celorlalte misiuni de heliofizică, ci furnizează și o perspectivă unică și o nouă abordare pentru deslușirea misterelor stelei noastre.”

MUSE

Misiunea MUSE va ajuta oamenii de știință să înțeleagă forțele din spatele încălzirii coronei solare și erupțiile din această regiune exterioară a Soarelui, care constituie fundația climei spațiale. Misiunea va studia mai detaliat fenomenele fizice din atmosfera solară cu ajutorul unui instrument puternic denumit spectrometru multi-fantă (”multi-slit spectrometer”), care va observa radiațiile ultraviolete solare și va obține imagini cu cea mai bună rezoluție înregistrată vreodată ale regiunii de tranziție solară și ale coronei.

De asemenea, misiunea va furniza observații complementare din domeniul heliofizicii, cum ar fi Telescopul Spectroscopic în Ultraviolet Îndepărtat.

Principalul scop al misiunii MUSE este acela de a investiga cauzele încălzirii și instabilității coronei, cum sunt erupțiile și ejecțiile de masă solară, și de a obține informații de bază despre proprietățile plasmei coronare. MUSE va realiza imagini de înaltă rezoluție ale erupțiilor solare.

Cercetătorul principal al misiunii MUSE este Bart DePontieu, de la Lockheed Martin Advanced Technology Center (LMATC) din Palo Alto, California. Misiunea are un buget de 192 de milioane de dolari americani, iar managementul proiectului va fi asigurat de LMATC.

HelioSwarm

Misiunea HelioSwarm reprezintă on constelație sau un ”roi” de nouă sonde spațiale care vor efectua primele măsurători din spațiu ale fluctuațiilor câmpului magnetic și mișcărilor vântului solar, cunoscute sub denumirea de turbulențe ale vântului solar. Stratul atmosferic exterior al Soarelui, heliosfera, înglobează a regiune uriașă din sistemul nostru solar. Vânturile solare se răspândesc prin heliosferă, iar interacțiunile lor cu magnetosferele planetelor și ejecțiile de masă solară le afectează turbulența.

Studierea turbulenței vântului solar la o scară largă necesită ca măsurătorile de plasmă să aibă loc simultan din diferite puncte ale spațiului. HelioSwarm constă dintr-o navă spațială centrală (”hub spacecraft”) și opt sateliți mici care vor orbita la distanță unul față de celălalt și față de nava centrală. Nava spațială centrală va menține legătura radio cu fiecare satelit, dar și cu Pământul (prin intermediul Deep Space Network a NASA).

Cercetătorul principal al misiunii HelioSwarm este Harlan Spence, de la Universitatea din New Hampshire. Bugetul misiunii este de 250 de milioane de dolari americani, iar managementul proiectului va fi asigurat de Ames Research Center al NASA din Silicon Valley, California.

Sursa: NASA.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii