Noi frontiere în reciclarea uleiului vegetal uzat

publicat de Florin Mitrea
3 vizualizări
Noi frontiere în reciclarea uleiului vegetal uzat

Cercetătorii de la Universitatea Politehnică din Milano (Politecnico di Milano), care coordonează proiectul WORLD (Waste Oils RecycLe and Development), propun un proces inovativ, circular și sustenabil pentru reciclarea uleiului vegetal într-o resursă valoroasă.

Obiectivul proiectului WORLD este de a optimiza procesele de tratare a uleiurilor vegetale, odată cu îmbunătățirea calități produșilor finali, reducerea deșeurilor și întărirea independenței Europei în privința aprovizionării cu materii prime esențiale.

În fapt, uleiul vegetal este utilizat pe larg în toată lumea, iar gătitul și conservarea alimentelor generează cantități enorme de ulei uzat. Europa produce anual aproximativ 4 milioane de tone de ulei vegetal uzat, ceea ce reprezintă 4% din cantitatea totală la nivel global. Dacă nu este eliminat în mod corespunzător, acest deșeu poate avea un impact semnificativ asupra mediului înconjurător.

Proiectul WORLD propune reciclarea uleiului vegetal uzat, cu producerea de materiale inovative utilizate ca bio-lubrifianți, componente chimice fine și la purificarea aerului. În afară de beneficiile economice și tehnologice, proiectul are impacturi sociale și de mediu puternice: conștientizarea faptului că o colectare corectă a deșeurilor de ulei poate reduce costurile publice legate de eliminarea necorespunzătoare și poate preveni daunele asupra mediului.

Practica actuală privind reciclarea uleiului vegetal are la bază simpla decantare și filtrare a deșeului, fără a exista o optimizare științifică adecvată. Prin urmare, cercetătorii au analizat două tehnici alternative: tratarea cu bentonită și spălarea cu apă pentru îmbunătățirea eficienței și reducerea impactului asupra mediului. Au fost optimizați parametri precum temperatura, pH-ul, concentrația de bentonită și raportul ulei-apă.

Rezultatele au arătat că spălarea cu apă la temperatura de 75 de grade Celsius și pH 6 garantează cea mai bună performanță în ceea ce privește productivitatea și sustenabilitatea, minimizând producerea de deșeuri și carbon.

Această abordare reprezintă un pas înainte în tranziția către o economie circulară eficiență și sustenabilă. Ea face parte dintre principiile-cheie ale chimiei verzi, deschide noi perspective în privința sustenabilității și eficienței și este înalt competitivă din perspectivă tehnică și economică.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2025  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii