Neuroni artificiali care imită percepția tactilă în timp real

publicat de Florin Mitrea
7 vizualizări
Cercetătorii creează neuroni artificiali care imită simțul percepției

Un proiect comun realizat de Universitatea Northwestern și Georgia Tech, ambele din Statele Unite, a făcut progrese semnificative în dezvoltarea unor neuroni electrochimici organici (neuroni artificiali) ce operează în domeniul de frecvențe al neuronilor umani. Cercetătorii au mai creat un sistem de percepție complet prin proiectarea unor materiale organice suplimentare și integrarea lor cu receptori sinaptici și sinapse artificiale, permițând astfel percepția tactilă în timp real.

Noul studiu, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), ar putea crea premisele dezvoltării mai departe a roboților inteligenți și a altor sisteme similare ce sunt acum blocate din cauză că sistemele tactile existente sunt mult mai puțin sensibile decât cele ale omului.

Progrese în electronicele organice

Studiul subliniază progresele semnificative realizate în domeniul electronicelor organice și al altor aplicații aflate la interfața dintre biologie și tehnologie.

Neuronul artificial nou creat atinge performanțe fără precedent în modularea frecvențelor, oferind o gamă de frecvențe de 50 de ori mai amplă decât circuitele electrochimice organice existente.

„Studiul prezintă primul sistem neuromorfic de percepție tactilă bazat pe neuroni artificiali, care integrează receptori tactili artificiali și sinapse artificiale”, spune Antonio Facchetti, profesor la Școala de Știința Materialelor și Inginerie de la Georgia Tech. „El demonstrează capacitatea de codare a stimulilor tactili în semnale neuronale în timp real și translatarea lor în răspunsuri post-sinaptice.”

Cu imensa rețea a creierului uman de 86 de miliarde de neuroni, sistemele tactile rămân greu de recreat artificial. Oamenii de știință sunt limitați atât de amprenta designului, cât și de numărul pe care îl pot crea. În modelele viitoare, echipa speră să reducă și mai mult dimensiunea dispozitivului, ducând proiectul un pas mai aproape în a imita pe deplin sistemele tactile umane.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2025  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii