Musculița de oțet, o prezență obișnuită în bucătăriile noastre

publicat de Florin Mitrea
35 vizualizări
Musculița de oțet

Musculița de oțet sau drosofila (Drosophila melanogaster) poate reprezenta o problemă pe tot parcursul anului, dar este mai des întâlnită la sfârșitul verii și începutul toamnei, când este atrasă de fructele și legumele coapte sau aflate în fermentație. Roșiile, pepenii, dovlecii, strugurii și alte produse agricole perisabile aduse din grădină sunt adesea sursa unor infestări cu musculițe de oțet în interiorul casei. Drosofila mai este atrasă de bananele, cartofii, ceapa și alte produse alimentare nerefrigerate alterate aduse de la magazinul alimentar.

Musculița de oțet este o specie de insecte din ordinul Diptera, familia Drosophilidae. Începând cu anul 1901, specia este utilizată pe scară largă ca organism-model în cercetarea biologică, în studiul geneticii, fiziologiei, patogenezei microbiene și al evoluției vieții. Acest lucru se datorează faptului că drosofila este o insectă puțin pretențioasă, care nu necesită multă mâncare, se înmulțește rapid (o generație ține 12 zile), este prolifică (depune foarte multe ouă), iar larvele sale prezintă politenie (cromozomi uriași).

Biologie și comportament

Musculițele de oțet sunt frecvent întâlnite în case, restaurante, supermarketuri și alte locuri în care alimentele sunt lăsate să putrezească sau să fermenteze. Femelele au o lungime de circa 2,5 mm, în timp ce masculii sunt ceva mai mici. Ochii au culoarea roșie. Partea anterioară a corpului este cafenie, iar partea posterioară este neagră.

Musculița de oțet își depune ouăle pe suprafața alimentelor aflate în fermentație sau a altor materiale organice umede. După eclozare, larvele continuă să consume masa aflată în fermentație. Această caracteristică de hrănire la suprafață a larvelor este importantă, deoarece porțiunea alterată a fructelor sau legumelor afectate poate fi înlăturată fără a fi nevoie să aruncăm întregul/întreaga fruct/legumă de teama infestării sale cu larve.

Potențialul de reproducere al drosofilei este extraordinar: în condiții prielnice, femela depune aproximativ 500 de ouă. Întregul ciclu de viață, de la ou la adult, poate dura aproximativ o săptămână.

Musculița de oțet este în special atrasă de fructele și legumele coapte din bucătărie. Însă ea se înmulțește și în canalele de scurgere, în containerele de gunoi, pe cutiile și sticlele goale, pe mopuri și cârpele de curățat. Tot ceea ce are nevoie pentru dezvoltare este o peliculă de material aflat în fermentație. Infestările pot avea ca origine fructele și legumele prea coapte și anterior infestate aduse în casă. De asemenea, adulții pot pătrunde în locuințe din exterior.

Musculițele de oțet prezintă și potențialul de a contamina alimentele cu bacterii și alte organisme cauzatoare de boli.

Prevenirea infestării cu musculița de oțet

Principala modalitate de a evita probleme cauzate de musculițele de oțet este eliminarea surselor de atracție. Fructele și legumele care s-au copt trebuie consumate, aruncate sau refrigerate. Porțiunile alterate ale fructelor și legumelor trebuie tăiate și aruncate în cazul în care au apărut ouă sau larve pe zona afectată. Un singur cartof putrezit uitat în cămară sau vărsarea de suc de fructe sub frigider pot facilita apariția a mii de musculițe. Același lucru poate face și un container de gunoi lăsat negolit sau necurățat.

Persoanele care își produc propriile conserve de fructe și legume sau care produc vin, cidru sau bere trebuie să se asigure că recipientele sunt bine sigilate; în caz contrar, musculițele de oțet își vor depune ouăle sub capac, iar larvele for pătrunde în recipient după eclozare.

Ferestrele și ușile ar trebui echipate cu plase antiinsecte pentru a împiedica pătrunderea muștelor adulte din exterior.

Din aceeași categorie

© 2022-2025  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii