Mostrele colectate de pe asteroidul Bennu conțin carbon și apă

publicat de Florin Mitrea
50 vizualizări
Colectorul de probe al lui OSIRIS-REx

Investigațiile preliminare efectuate de NASA arată că rocile și praful colectate de pe asteroidul Bennu conțin apă și o cantitate mare de carbon – elementele de bază pentru apariția vieții pe Pământ.

„Prima analiză arată mostre care conțin apă din abundență sub formă de minerale de argilă hidratată și carbon, atât sub formă de minerale, cât și sub formă de molecule organice. Depășind cu mult obiectivul nostru de 60 de grame, acesta este cel mai mare eșantion bogat în carbon provenit de pe un asteroid care a revenit vreodată pe Pământ. Moleculele de carbon și apă sunt exact tipurile de material pe care am vrut să le găsim. Sunt elemente cruciale în formarea propriei noastre planete. Și ne vor ajuta să determinăm originea elementelor care ar fi putut produce viață“, a explicat un cercetător miercuri, în cadrul evenimentului de la Centrul Spațial Johnson din Houston, unde NASA a prezentat primele imagini și detalii despre probele care au ajuns pe Pământ în septembrie.

Mostra a fost colectată de sonda spațială OSRIS-REx în urmă cu trei ani, de pe asteroidul Bennu (cu o vărstă de 4,5 milioane de ani), aflat în apropierea Pământului, iar acum două săptămâni capsula în care era transportată a aterizat în deșertul Utah din S.U.A. Descoperirea sugerează că asteroizi precum Bennu ar putea fi sursa elementelor de bază ale vieții de pe planeta noastră.

Misiunea OSIRIS-REx a avut o durată de șase ani și a fost desfășurată de NASA și Universitatea din Arizona, S.U.A. Capsula și conținutul ei au fost inițial examinate într-o cameră specială din apropierea locului aterizării. Apoi a fost transportată la Centrul Spațial Johnson, unde recipientul din interior a fost deschis pentru ca mostrele să fie împărțite în specimene mai mici și distribuite către aproximativ 200 de oameni de știință din 60 de laboratoare din întreaga lume.

Oamenii de știință vor analiza în următorii doi ani probele colectate, într-un laborator special creat la Centrul Spațial Johnson. Aproximativ 70% din eșantion va rămâne în depozit, astfel încât generațiile viitoare de cercetători să o poată studia cu ajutorul unor tehnologii mai performante din viitor.

Sursa: NASA

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii