Infecțiile fungice – numărul deceselor s-a dublat în ultimii ani

publicat de Florin Mitrea
36 vizualizări
Infecțiile fungice - ilustrație

Dacă în urmă cu 11 ani, cercetătorii estimau că infecțiile fungice provoacă moartea a circa două milioane de oameni în fiecare an, estimările actuale aproape au dublat această cifră, ajungând la numărul de circa 3,8 milioane.  Aceasta reprezintă 6,8% din decesele la nivel global. Bolile arterelor coronare sunt responsabile de 16% dintre decese, urmate de atacul vascular cerebral, cu 11%. Bolile pulmonare legate de fumat sunt cauza a 6% din totalul deceselor.

Chiar dacă diagnosticarea infecțiilor fungice s-a îmbunătățit considerabil în ultimii 10-15 ani, accesul la teste este limitat – și nu doar în țările puțin dezvoltate.

De exemplu, Africa de Sud are un serviciu de invidiat pentru diagnosticarea meningitei fungice (meningita criptococică) și a infecției sanguine cu Candida, însă nu și pentru infecțiile cauzate de o ciupercă foarte frecventă – Aspergillus. Aceste lipsuri duc la o serie de decese inutile. În mod particular, depistarea rapidă a infecțiilor grave cu Aspergillus, preferabil în primele 48 de ore, ar salva milioane de oameni în fiecare an.

Cele mai importante ciuperci letale sunt Aspergillus fumigatus și Aspergillus flavus, care provoacă infecții la nivelul plămânilor. Printre persoanele afectate se numără cele cu alte boli de plămâni, cum sunt astmul, tuberculoza și cancerul pulmonar, dar și persoanele cu leucemie, cele care au suferit un transplant și cele de la terapie intensivă.

Mulți dintre acești oameni mor deoarece medicii nu depistează infecția fungică sau o depistează prea târziu. Însă o parte dintre decese se datorează și lipsei testelor corespunzătoare și a unor medicamente antifungice eficiente. Testele pe bază de culturi de ciuperci identifică doar o treime dintre oamenii infectați.

De asemenea, rezistența la medicamentele antifungice devine o problemă tot mai mare, ca și în cazul rezistenței la antibiotice. Tratarea culturilor cu diferite tipuri de fungicide crește puternic rezistența fungilor la medicamentele din clasa azolilor.

Infecțiile cu Candida reprezintă una dintre cauzele septicemiei și au loc la nivelul fluxului sanguin. Ele au legătură, de asemenea, cu diabetul și afecțiunile renale, dar pot apărea și după intervenții chirurgicale sau traume majore. Această ciupercă microscopică face parte din flora noastră intestinală normală, însă atunci când suntem foarte bolnavi, ea trece din intestin în fluxul sanguin.

Anual, Candida infectează peste 1,5 milioane de oameni, dintre care aproape un milion mor. De aceea avem nevoie urgentă de teste de diagnosticare mai bune. Testele pe bază de cultură din sânge depistează doar aproximativ 40% dintre infecții.

Aproximativ jumătate dintre cele 600.000 de decese provocate de SIDA sunt atribuite infecțiilor fungice.

Ciuperca neagră

Prima epidemie de mucormicoză (așa-zisa ciupercă neagră) la scară largă a avut loc în India, după pandemia de COVID. Ciuperca blochează aprovizionarea cu sânge a țesuturilor, ceea ce duce la moartea lor.

În 2010, se estimaseră circa 10.000 de cazuri de mucormicoză la nivel global. Pandemia de COVID din India a dus la cel puțin 51.000 de cazuri raportate – o creștere masivă atribuită unor factori precum utilizarea excesivă a steroizilor (doze prea mari sau pentru prea mult timp) și controlul deficitar al diabetului.

Infecțiile fungice cu Aspergillus și Candida erau și ele mai frecvente la pacienții cu COVID de la terapie intensivă peste tot în lume.

Lovitura dublă

Bolnavii ajunși la terapie intensivă din cauza gripei prezintă o incidență mai mare a infecției grave cu Aspergillus, ceea ce duce la dublarea riscului de deces, chiar dacă infecția fungică este diagnosticată.

De asemenea, există o legătură puternică între alergiile la ciuperci microscopice și formele de astm grave sau deficitar controlate. Astmul devine mai frecvent și mai problematic odată cu înaintarea în vârstă. Persoanele cu astm fungic au nevoie de mai multe medicamente și suferă crize mai ample. În ciuda eforturilor de a ține astmul sub control, se estimează că, în fiecare an, 461.000 de oameni mor din cauza acestei boli.

În concluzie, infecțiile fungice vor exista mereu. Ciupercile se găsesc peste tot în jurul nostru; ele trăiesc în intestinul nostru și pe pielea noastră.

Nu există un vaccin împotriva fungilor. Infecțiile fungice grave afectează oamenii care sunt deja bolnavi. Ele pot apărea mai des la persoanele care trăiesc în medii cu mult mucegai. De aceea este nevoie urgentă de metode de diagnosticare precise și rapide.

Sursa: Science Alert

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii