Hipotalamusul este o parte a creierului care joacă un rol vital în controlul multor funcții ale corpului, inclusiv eliberarea de hormoni la nivelul glandei pituitare.
Hipotalamusul este localizate pe partea inferioară a creierului, sun talamus și deasupra glandei pituitare, de care se leagă printr-o tulpină. El reprezintă o parte extrem de complexă a creierului și conține zone cu funcții foarte specializate.
La om, hipotalamusul are aproximativ dimensiunea unui bob de mazăre și reprezintă mai puțin de 1% din masa creierului.
Funcțiile hipotalamusului
Una dintre funcțiile principale ale hipotalamusului este menținerea homeostaziei, adică menținerea organismului uman într-o stare de echilibru stabil. El răspunde la o mulțime de semnale din mediul intern și extern, inclusiv temperatura corpului, foamea, sațietatea, presiunea sanguină și hormonii aflați în circulație.
De asemenea, hipotalamusul răspunde la stres și controlează ciclurile zilnice din corp, cum ar fi secreția de melatonină la nivelul glandei pineale (epifiza), modificările zilnice ale cortizolului (hormonul stresului) și temperatura corpului în decursul a 24 de ore.
Hipotalamusul colectează și combină toate aceste informații, determinând schimbări pentru a corecta orice dezechilibre.
Hormonii secretați de hipotalamus
În hipotalamus există două seturi de celule nervoase care produc hormoni. Un set de celule trimite hormonii secretați prin tulpina pituitară, până la lobul posterior ar glandei pituitare, de unde acești hormoni sunt eliberați direct în fluxul sanguin. Hormonii secretați de aceste celule sunt vasopresina (hormonul antidiuretic sau ADH) și oxitocina. Hormonul antidiuretic reglează cantitatea de lichide din corp și determină reabsorbția apei la nivelul rinichilor, prevenind astfel deshidratarea. Oxitocina determină contracția uterului la naștere și este importantă pentru alăptat.
Al doilea set de celule nervoase produce hormoni stimulatori și inhibitori care ajung la lobul anterior al glandei pituitare printr-o rețea de vase de sânge de la nivelul tulpinii pituitare. Acești hormoni reglează producția de hormoni care controlează gonadele, glanda tiroidă și cortexul suprarenal, precum și producția hormonului de creștere și a prolactinei (un hormon esențial pentru producerea laptelui). Hormonii produși la acest nivel al hipotalamusului sunt hormonul de eliberare a corticotropinei (CRH), dopamina, hormonul de eliberare a hormonului de creștere, somatostatina, hormonul de eliberare a gonadotropinei (GnRH) și hormonul de eliberare a tirotropinei (TSH).
Afecțiuni ale hipotalamusului
Funcțiile hipotalamusului pot fi afectate de lovituri la cap, tumori cerebrale, infecții, boala inflamatorie, intervenții chirurgicale, radiații și pierdere în greutate semnificativă. Aceste afecțiuni pot duce la perturbarea echilibrului energetic și a termoreglării, tulburări ale ritmului circadian și simptome ale deficienței pituitare, datorită pierderii controlului hipotalamic.
Deficiența pituitară (hipopituitarismul) duce, în final, la deficiențe ale hormonilor produși de gonade, cortexul suprarenal și tiroidă, dar și la pierderi ale hormonului de creștere. Pe de altă parte, secreția de prolactină poate crește datorită pierderii feedback-ului negativ de la dopamină.
Lipsa hormonului antidiuretic produs de hipotalamus duce la diabet insipid. În această afecțiune, rinichii nu mai sunt capabili să reabsoarbă apa și să producă o urină concentrată. Drept urmare, organismul elimină o mare cantitate de apă sub formă de urină diluată. Pacienții cu această boală suferă de o sete excesivă, deoarece corpul lor încearcă reacumuleze apa pierdută.
Sursa: YourHormones.info