Exploziile de raze gamma pot ajuta oamenii de știință să măsoare distanțe vaste

publicat de Florin Mitrea
88 vizualizări
Explozie de raze gamma

Acum că Telescopul Spațial Jamess Webb este operațional, astronomii pot studia unele dintre cele mai îndepărtate galaxii văzute vreodată. Potrivit unor relatări, este posibil să fi capturat deja imaginea unei galaxii de când universul avea doar 300 milioane de ani. Însă nu putem fi pe deplin siguri de distanța sa și aceasta constituie o mare problemă pentru astronomi.

Cum poate fi măsurată distanță până la o galaxie îndepărtată? Astronomii se bazează pe observarea deplasării spre roșu a luminii. Deoarece universul este în expansiune, galaxiile mai îndepărtate emit o lumină mai deplasată spre roșu. Pentru a calcula distanța până la galaxie, oamenii de știință introduc valoarea deplasării spre roșu într-o formulă derivată din modelul cosmologic standard. Observând totul, de la stele variabile până la supernove îndepărtate, cunoaștem relația dintre deplasarea spre roșu și distanță.

Desigur, cele mai îndepărtate galaxii se află la distanță mai mare decât observațiile introduse în modelul standard, însă distanțele până la aceste galaxii pot fi extrapolate, presupunând că accelerația cosmică nu a fost radical diferită în acea perioadă din istoria universului.

Așadar, pentru a înlătura orice urmă de îndoială, un nou studiu arată că am putea folosi exploziile de raze gamma pentru măsurarea distanțelor vaste până la cele mai îndepărtate galaxii.

Exploziile de raze gamma sunt explozii de radiație gamma cu o durată scurtă. Ele sunt produse de hiperexploziile unor stele uriașe și sunt extrem de puternice. O singură explozie de raze gamma emite mai multă energie decât energia produsă de soarele nostru în toată viața sa de 10 miliarde de ani. Cu toate acestea, spectrul electromagnetic al unei explozii de raze gamma este destul de complex, ceea ce face dificilă identificarea unui tipar comun.

În cadrul studiului recent, oamenii de știință nu au analizat radiația gamma emisă, ci spectrul vizibil al luminii emise. Ei au studiat spectrul optic de la 500 de explozii de radiații gamma cunoscute și au descoperit 180 de cazuri cu un tipar comun. Multe dintre aceste explozii de raze gamma sunt suficient de aproape de noi pentru a le cunoaște distanțele, astfel că echipa a putut utiliza luminozitatea observată pentru a le calcula luminozitatea reală.

Aceasta înseamnă că, dacă este detectată o explozie de raze gamma îndepărtată de un tip deja cunoscut, astronomii îi pot utiliza luminozitatea observată pentru a-i calcula distanța.

În concluzie, deși toată lumea este pe bună dreptate încântată de descoperirile Telescopului James Webb, este plăcut să știm că astronomii lucrează și la instrumente care să susțină descoperirile pe care le va face Webb.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii