Emisiile de metan cresc mai repede ca niciodată

publicat de Florin Mitrea
12 vizualizări
Emisiile de metan cresc mai repede ca niciodată

Omenirea nu a pus frână la activitățile asociate cu emisiile de metan, un puternic gaz cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice. Peste 150 de națiuni s-au angajat să reducă aceste emisii cu 30% în acest deceniu, însă noile înregistrări arată că emisiile globale de metan au crescut în ultimii cinci ani mai mult ca niciodată.

Această tendință „nu mai poate continua dacă dorim să menținem un climat locuibil”, spune cercetătorii într-un articol publicat în revista Environmental Research Letters, care are la bază activitatea Global Carbon Project – o inițiativă a Universității Stanford care urmărește emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial.

Concentrațiile de metan din atmosferă sunt acum de peste 2,6 ori mai ridicate decât cele din perioada preindustrială – cea mai mare valoare înregistrată în ultimii 800.000 de ani. Emisiile de metan continuă să crească, încadrându-se în cele mai pesimiste scenarii privind schimbările climatice. Tendința actuală va duce la o încălzire globală cu peste 3 grade Celsius până la sfârșitul secolului.

Mai mult metan din combustibili fosili, agricultură și deșeuri

Metanul are o viață scurtă, dar este un gaz cu un efect de seră puternic, provenit atât din surse naturale, cum sunt zonele umede, cât și din activitățile umane (surse antropice), cum sunt agricultura, combustibilii fosili și gropile de gunoi. În primii de 20 de ani de după eliberarea în atmosferă, metanul încălzește atmosfera de aproape 90 de ori mai repede decât dioxidul de carbon.

În ciuda unor politici tot mai concentrate pe metan, emisiile totale anuale de metan au crescut cu 61 de milioane de tone (echivalentul a 20%) în ultimele două decenii. Această creștere se datorează în principal emisiilor de la extracția și prelucrarea cărbunilor, petrolului și gazelor naturale, creșterea vitelor și a oilor și descompunerea deșeurilor organice în gropile de gunoi.

„Doar Uniunea Europeană și Australia par să își fi redus emisiile de metan provenite din activitățile umane în ultimele două decade. Cea mai mare creștere regională s-a înregistrat în China și sud-estul Asiei.” – Marielle Saunois, Universitatea Paris-Saclay

În anul 2020, ultimul an din care sunt disponibile date complete, aproape 400 de milioane de tone (sau 65% din emisiile globale totale) au provenit direct din activitățile umane, dintre care agricultura și sectorul deșeurilor au contribuit cu circa două tone de metan pentru fiecare tonă de produs din industria combustibililor fosili. Potrivit studiului, emisiile din activitatea umană au continuat să crească și în cursul anului 2023.

Emisiile de metan la nivel global

Emisiile de metan, monitorizate cu ajutorul AI

Emisiile de metan, fie că provin de la creșterea vitelor, fie de la extracția combustibililor fosili, sunt responsabile pentru circa 30% [...]

Evaluarea impactului pandemiei

Atmosfera planetei noastre a acumulat aproape 42 de milioane de tone de metan în anul 2020 – de două ori cantitatea medie acumulată anual în anii 2010 și de peste șase ori mai mult decât cantitățile din prima decadă a anilor 2000.

Suspendarea activității din timpul pandemiei a mai redus din emisiile de oxizi de azot (NOx) asociate cu transportul; NOx înrăutățește calitatea aerului local, dar previne acumularea unei părți din metan în atmosferă. Declinul temporar al poluării cu oxizi de azot corespunde la aproximativ jumătate din creșterea concentrațiilor atmosferice de metan din acel an.

Cuantificarea influenței umane asupra metanului din zonele umede

Oamenii de știință de la Global Carbon Project au efectuat o modificare importantă în cea mai recentă contabilizare a surselor globale de metan și a mijloacelor naturale de stocare a metanului (pădurile și solurile care îndepărtează și stochează metanul din atmosferă).

În evaluările anterioare, ei au considerat tot metanul din zonele umede, lacuri, bălți și râuri ca fiind natural. Însă noua contabilizare a metanului încearcă să estimeze emisiile tot mai crescute din aceste surse ca urmare a impactului activităților umane. De exemplu, lacurile artificiale duc la emisii anuale de metan estimate la 30 de milioane de tone, deoarece noua materie organică scufundată eliberează metan pe măsură ce se descompune.

Cercetătorii estimează că aproximativ o treime din emisiile de metan din zonele umede și apele dulci din ultimii ani au fost influențate de factori umani, printre care se numără lacurile artificială, scurgerile de fertilizatori în ape, apele uzate și creșterea temperaturilor.

Sursa: Science Daily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii