Deșeurile de plastic, transformate în hidrogen și nanotuburi de carbon

publicat de Florin Mitrea
74 vizualizări
Deșeuri de plastic

O echipă de cercetători din Marea Britanie, China și Arabia Saudită a dezvoltat o metodă prin care deșeurile de plastic sunt convertite în hidrogen și nanotuburi de carbon. În articolul publicat în revista Nature Catalysis, echipa își descrie procesul și modul în care acesta a funcționat în timpul testărilor.

În ultimele decenii, plasticul a devenit o sursă majoră de poluare. În plus față de miliardele de tone de plastic din gropile de gunoi, cantități însemnate de plastic ajung în mediul înconjurător, unde sunt degradate. Microplasticul rezultat a fost găsit în lacuri, râuri, izvoare și în toate oceanele lumii, afectând plantele și animalele sălbatice. O cauză majoră a poluării cu plastic este lipsa unor căi eficiente de reciclare a acestuia, ceea ce face ca plasticul să fie pur și simplu aruncat. Într-un nou efort de a găsi o soluție pentru această problemă, cercetătorii au găsit o cale a valorifica plasticul obișnuit sub forma unor surse de energie și de nanotuburi de carbon.

Procesul implică pulverizarea mostrelor de plastic cu ajutorul microundelor, în prezența catalizatorilor de oxid de aluminiu și oxid de fier. Microundele permit încălzirea catalizatorilor, fără a încălzi și plasticul, care este încălzit indirect la contactul cu catalizatorii. Această abordare a permis evitarea unor reacții secundare nedorite, ceea ce a făcut procesul mai eficient.

Cercetătorii au raportat că procesul de conversie a durat doar 30-90 de secunde și a dus la recuperarea de 97% din hidrogenul din plastic. În plus, nanotuburile de carbon rezultate au fost de o calitate suficient de bună pentru a-și găsi o utilizare. Echipa a arătat că, în prezent, există și alte aplicații la scară industrială care implică utilizarea microundelor, sugerând că această metodă de reciclare a plasticului ar putea fi posibilă. Cercetătorii precizează că încă nu au testat această metodă de reciclare la scară industrială. Cercetătorii au arătat că dezastrul cauzat de poluare cu plastic, care se preconizează dacă nu se iau măsuri concrete de controlare a acesteia, ar justifica susținerea eforturile pentru studierea unor metode alternative de reciclare precum aceasta.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii