Declinul albinelor și al altor polenizatori

publicat de Florin Mitrea
141 vizualizări
Albină

În ultimii ani, crescătorii de albine au raportat pierderi ale stupilor, mai ales în țările din vestul Europei, cum sunt Franța, Belgia, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania și Olanda. Însă, deoarece au existat astfel de semnale și în alte părție ale lumii, precum Stalele Unite, Rusia sau Brazilia, este clar că problema este una la nivel global.

Ce sunt polenizatorii?

Puține plante sunt capabile de autopolenizare. Majoritatea lor depind de animale, vânt și apă pentru a se reproduce. În afară de albine și alte insecte, numeroase alte animale (lilieci, păsări, rozătoare, veverițe, maimuțe etc.) pot ajuta la polenizare.

Polenizatori

Specii de polenizatori. | Foto: EUPARL.EU

Albinele în Europa

În Europa, principalii polenizatori sunt albinele și sirfidele, dar și fluturii, moliile, viespile și unii gândaci. Albina meliferă vestică este cea mai cunoscută specie de albine, fiind crescută de apicultori pentru producția sa de  miere și alte produse apicole. În Europa există aproximativ 2.000 de specii de albine sălbatice.

Amenințarea dispariției polenizatorilor

În prezent, nu există suficiente informații științifice pentru a ne forma o imagine de ansamblu, dar sunt dovezi al unui declin considerabil al polenizatorilor, în principal datorită activităților umane. Informațiile cele mai relevante sunt cele referitoare la albine și fluturi, care arată că una din zece specii de albine și fluturi este amenințată cu dispariția în Europa.

Declinul nu are o cauză singulară, dar amenințările includ schimbarea distinației terenurilor și urbanizarea, ceea ce duce la pierderea sau degradarea habitatelor naturale. În plus, practicarea agriculturii intensive duce la omogenizarea peisajului și la dispariția diversității floristice, reducând resursele de hrană și cuibărit.

Pesticidele și alți poluanți pot afecta polenizarea în mod direct (insecticidele și fungicidele) și indirect (erbicidele).

Sunt în mod particular periculoase pentru albine speciile invazive, precum și bolile produse de paraziți, la care se adaugă temperaturile ridicate și fenomenele meteo extreme cauzate de schimbările climatice.

Declinul polenizatorilor

Cauzele declinului polenizatorilor. | Foto: EUROPARL.EU

Sursa: Parlamentul European.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii