Întotdeauna de bucurăm de primii fulgi de zăpadă, însă sezonul rece are și neajunsurile sale. De exemplu, de multe ori buzele ni se usucă atunci când ieșim afară. V-ați întrebat vreodată de ce ni se crapă buzele în timpul iernii?
Răspunsul la această întrebare este dat de anatomia unică a buzelor noastre. Pielea care ne acoperă buzele are o barieră protectoare mai subțire decât pielea de pe restul feței, ceea ce o face mai susceptibilă la deshidratare.
Dacă ne uităm mai cu atenție la buzele noastre, putem observa că ele prezintă mai degrabă un aspect de membrană mucoasă, asemănătoare cu cea care căptușește partea interioară a gurii. Pielea buzelor este formată doar din 3-5 straturi de țesut și nu conține foliculi sau glande sudoripare, așa cum conține pielea de pe restul feței. De fapt, pielea de pe față este de până la șase ori mai groasă decât ce de pe buze. De asemenea, buzele conțin mai puține glande sebacee.
De ce ni se crapă buzele?
Toate acestea acționează în timpul iernii, când aerul de afară este mai rece și mai uscat, comparativ cu aerul mai cald și mai umed din casă. Expunerea îndelungată la acest aer uscat deshidratează pielea buzelor, făcându-le să crape și chiar să sângereze, afecțiune denumită cheilită exfoliativă.
Chiar dacă am fi tentați să mai diminuăm din disconfortul creat de uscarea și crăparea buzelor prin umezirea lor cu ajutorul limbii, acest lucru ar putea grava problema. Motivul este faptul că saliva conține enzime digestive, cum sunt amilaza, care degradează amidonul în glucoză, și lipaza, care ajută la digestia grăsimilor. Atunci când ne lingem buzele, saliva înlătură stratul gras protector al pielii, ceea ce expune pielea buzelor la enzimele din salivă și contribuie la deshidratare.
Crăparea buzelor nu ține doar de aspectul estetic, ci este și o problemă medicală. De exemplu, buzele crăpate sunt mai expuse la agenți patogeni care pătrund prin piele. Microbi precum bacteria Staphylococcus aureus sau ciuperca Candida albicans pot alimenta inflamarea buzelor și pot agrava simptomele cheilitei.
Dacă uscarea și crăparea buzelor nu dispar după utilizarea balsamului de buze, a unguentelor sau a unui umidificator de aer, este bine să consultăm un medic pentru un tratament mai avansat.
Sursa: Live Science