Cum se dezvoltă mucegaiul pe alimente?

publicat de Florin Mitrea
516 vizualizări
Mucegai pe alimente

Sporii de mucegai se întâlnesc peste tot, iar multe tulpini trăiesc pe alimente. Sporii se fixează pe pâine, brânză, carne și fructe și dezvoltă corpi fructiferi care apar ca niște pete întunecate. Unele tulpini benigne, cum este Penicillium roqueforti, care crește pe brânza albastra, sunt dezirabile, însă altele pot provoca reacții alergice. Unele tulpini produc micotoxine și aflatoxine, care provoacă boli.

Mucegaiul crește atât la interiorul, cât și la suprafața alimentelor, așadar nu este sigur să îndepărtăm doar porțiunea mucegăită de la suprafața unui aliment. Cel mai bine este să aruncăm cu totul un aliment mucegăit.

Condiții pentru dezvoltarea mucegaiului

Mucegaiul are nevoie de patru lucruri pentru a crește: apă, hrană, flux constant de aer curat și temperatură. Alimentele care conțin orice urmă de apă sau fluid sunt susceptibile la apariția mucegaiului. În plus, mucegaiul se poate dezvolta numai dacă hrana este disponibilă pentru a se hrăni și a crește.

Mucegaiul este o ciupercă ce se hrănește cu materia moartă sau aproape moartă și poate fi distructiv pentru sănătatea omului și calitatea alimentelor. Mucegaiul crește cel mai bine în condiții umede, întunecoase și răcoroase, dar poate crește și în condiții de temperatură mai ridicată.

Cum se dezvoltă mucegaiul pe alimente?

Sporii minusculi de mucegai se găsesc peste tot în aerul din jurul nostru, ceea ce nu este dăunător pentru sănătatea oamenilor în condiții normale. Odată ce sporul aterizează pe o suprafață, el caută apă și nutrimente din care să se hrănească.

Alimentele sunt capabile să dezvolte mucegai cu ușurință, deoarece adesea sunt păstrate în mediul perfect pentru a favoriza creșterea mucegaiului. Temperatura este adeseori potrivită, calitatea aerului este bună, iar alimentele în sine furnizează nutrimentele și apa de care mucegaiul are nevoie. Pe măsură ce sporul prinde rădăcini, el creează mai mulți spori și se răspândește pe suprafața alimentelor. Unele mucegaiuri au nevoie de doar 12-24 ore pentru a acoperi întregul aliment, în timp ce altele au nevoie de mai multe săptămâni.

Pericolele alimentelor mucegăite

Mucegaiul poate fi foarte periculos dacă este ingerat. El este cel mai des întâlnit pe pâinea, brânza, fructele și legumele lăsate afară în bucătărie. Consumul de mucegai are potențialul de a provoca boli foarte grave.

Doar îndepărtarea părții  mucegăite nu face mâncarea sigură pentru consum. Mucegaiul are capacitatea de a pătrunde adânc în alimente, nu doar la suprafață. Dacă observați pete de mucegai pe un aliment, este bine să inspectați întreaga porție, deoarece mucegaiul are capacitatea de a se răspândi foarte repede.

Sursa: Sciencing.com

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign