Cultura aruncatului la gunoi ne va îneca în deșeuri

publicat de Florin Mitrea
119 vizualizări
Un tomberon cu ambalaje de unică folosință

Fiecare dintre noi produce deșeuri fără a se gândi prea mult la acest lucru. Lucrurile pe care le aruncăm la gunoi ajung să ne afecteze planeta și sănătatea, deoarece ele contribuie la cultura aruncatului la gunoi.

Ce este cultura aruncatului la gunoi?

Înainte de zilele comenzilor online, livrării în 24 de ore și producției în masă, oamenii fabricau haine și ale produse care țineau ani de zile. Acum putem găsi aproape orice ne dorim doar cu ajutorul unui click. Acest lucru ne face viața mai ușoară, însă cu siguranță face mult mai mult rău planetei.

Cultura aruncatului la gunoi este practica aruncării la gunoi a unui obiect după ce a fost utilizat doar o singură dată. Ea poate include și lucruri care ajung la gropile de gunoi după câteva zile sau săptămâni de utilizare. Planeta s-ar simți mult mai bine cu mai puține deșeuri în gropile de gunoi.

Câteva exemple

Nu există nicio modalitate de a face totul să dureze pentru totdeauna. Așadar, care sunt deșeurile care contribuie la cultura aruncatului la gunoi? Iată câteva exemple ale modului în care oamenii contribuie, conștient sau accidental, la schimbările climatice.

1. Moda rapidă

Casele de modă majore produc stiluri de sezon, însă companiile de modă de larg consum creează produse mult mai rapid. Magazinele sau site-urile de modă introduc haine noi în fiecare săptămână. Aceasta reprezintă a formă a culturii aruncatului la gunoi denumită modă rapidă (fast fashion), care produce 92 de milioane de tone de deșeuri în fiecare an, la nivel global.

Moda rapidă încurajează omenii să cumpere haine noi pentru câțiva dolari și să arunce hainele care nu mai sunt la modă. Adesea, haine care nu mai sunt în pas cu moda au fost create cu doar câteva săptămâni sau luni în urmă. Excesul de produse textile ajunge la gropile de gunoi, unde persistă zeci de ani, ducând la poluarea mediului.

2. Metodele de construire tradiționale

Atunci când oamenii își cumpără o locuință sau o proprietate comercială, metodele de construire contribuie la încălzirea globală. Echipamentele ard combustibili fosili în timpul lunilor de funcționare, iar echipele de constructori aruncă deșeuri precum schele, resturi de beton și surplusul de  materiale de construcție.

Acest stil de construire a determinat experții să inventeze metode de construire mai sustenabile pentru a continua să construiască ceea ce oamenii își doresc. Metodele de construire verzi ajută acum planeta și sănătatea fiecăruia dintre noi. Metodele orientate spre sustenabilitate utilizează materiale cu zero emisii și sisteme de filtrare a aerului.

3. Capsulele de cafea

Aparatele de cafea care folosesc capsule au revoluționat piața. Consumatorilor le plăcea să-și prepare o singură ceașcă de cafea pentru a evita irosirea boabelor măcinate, dar acest lucru a dus la deșeuri de plastic care poluează apele și ucid animalele sălbatice aproape în fiecare țară. Plasticul se descompune apoi în particule de microplastic, care ajung în apa potabilă.

Înlocuirea capsulelor din plastic cu capsule reutilizabile sau cu filtre de cafea compostabile va preveni aruncarea la gunoi acestui tip modern de deșeu.

4. Inelele de la baxurile de sticle

Multe băuturi ambalate folosesc inele pentru a ține sticlele în siguranță pe timpul transportului. Acest material ieftin ajunge direct la gropile de gunoi atunci când consumatorii își aduc băuturile acasă de la magazin.

Alegerea băuturilor care nu folosesc inele de plastic este mai prietenoasă cu mediul și reduce amprenta de carbon.

5. Prosoapele de hârtie

Fiecare dintre noi utilizează zilnic prosoape de hârtie pentru a curăța scurgerile din casă sau pentru a-și usca mâinile. Acestea sunt considerate produse de unică folosință care afectează mediul. Firmele producătoare folosesc lemnul pentru a fabrica aceste produse, deci contribuie la defrișări. Utilizarea prosoapelor textile este o modalitate simplă de a minimiza risipa, pe care oamenii adesea nu o iau în considerare.

Sursa: Earth.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii