Coronavirusurile utilizează apoptoza pentru a facilita replicarea virală

publicat de Florin Mitrea
116 vizualizări
SARS-CoV-2

Coronavirusurile sunt o familie largă de virusuri care provoacă afecțiuni ale căilor respiratorii superioare. Trei coronavirusuri au cauzat forme grave și letale de boală: MERS-CoV, SARS-CoV-1 și SARS-CoV-2 (virusul de la originea pandemiei de COVID-19).

În ciuda asemănărilor dintre coronavirusuri, fiecare virus diferă din punct de vedere al patogenității și transmisibilității. Atunci când coronavirusurile sunt cultivate în celule în afara corpului uman, ele provoacă apoptoza (moartea celulară). Cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong au identificat o legătură potențială între apoptoză și patogenitatea/dezvoltarea coronavirusurilor.

Mai întâi, cercetătorii au testat un tablou larg de molecule care inhibă caspazele – o familie de enzime care realizează apoptoza. Ei au constatat că inhibarea unei anumite caspaze, și anume caspaza-6, a redus dramatic replicarea virusurilor MERS-CoV, SARS-CoV-1 și SARS-CoV-2. Apoi, utilizând animale și modele celulare, cercetătorii au mai descoperit că inhibarea caspazei-6 reduce expresia markerilor proinflamatori. În final, autorii au constatat că, în timpul replicării coronavirusului, caspaza-6 atenuează calea interferonului (IFN), care reprezintă prima linie de apărare a gazdei împotriva infecției cu coronavirusul.

SARS-CoV-2

SARS-CoV-2: structură, mod de transmitere și infectare

Coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2) este o tulpină de coronavirus care produce boala respiratorie COVID-19.

Per ansamblu, rezultatele sugerează că inhibarea caspazei-6 în timpul replicării coronavirusului restabilește semnalizarea IFN și reduce replicarea virală. Drept urmare, inhibarea caspazei-6 ar putea fi utilizată ca tratament împotriva coronavirusurilor patogene. Cu toate acestea, sunt necesare studii ulterioare privind eficacitatea și toxicitatea inhibării caspazei-6.

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign