Consumul de migdale poate reduce riscul de obezitate

publicat de Florin Mitrea
70 vizualizări
Migdale într-un vas

Prevalența ridicată a excesului de greutate și a obezității reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Obezitatea se caracterizează printr-un exces de grăsime corporală, care afectează sănătatea fizică, sănătatea psihosocială și bunăstarea.

Controlul pe termen lung al greutății corpului este realizat prin stabilirea unui echilibru între aportul și consumul de energie. Înțelegerea rolului alimentelor specifice și a impactului acestora asupra aportului de energie poate ajuta la promovarea scăderii în greutate în cazul persoanelor obeze.

Studiile epidemiologice au oferit dovezi că un consum regulat de nuci poate reduce riscul de obezitate. Deși nucile au o încărcătură energetică ridicată, nu s-a demonstrat că includerea lor în dietă ar duce la creșterea greutății corporale.

O meta-analiză recentă nu a raportat nicio creștere a greutății corporale de pe urma dietelor care au inclus nuci, precum și reduceri ale circumferinței taliei odată cu consumul de migdale. O altă meta-analiză recentă a asociat aportul de nuci cu reducerea greutății și grăsimii corporale.

În cadrul noului studiu, cercetătorii de la Universitatea South Australia și-au propus să compare efectele consumului de migdale și ale unei gustări pe bază de carbohidrați asupra hormonilor care reglează apetitul și asupra aportului energetic pe termen scurt. Ei au emis ipoteza că migdalele ar avea efecte favorabile asupra hormonilor care controlează apetitul, reducând aportul energetic ulterior, în comparație cu gustarea pe  bază de carbohidrați, oferind astfel o perspectivă asupra asocierii consumului de migdale cu un risc redus de obezitate.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat migdale, spre deosebire de cele care au consumat carbohidrați, și-au redus aportul de energie cu 300 de kilojouli la masa ulterioară.

Autorii au mai constatat că persoanele care au mâncat migdale au prezentat răspunsuri mai reduse cu 47% la peptida-C (care poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și poate reduce riscul de diabet și boli cardiovasculare) și niveluri mai ridicate de peptidă insulinotropă dependentă de glucoză (mai mari cu 18%), glucagon (mai mari cu 39%) și polipeptidă pancreatică (mai mari cu 44%).

Glucagonul trimite către creier semnale privind sațietatea, în timp ce polipeptida pancreatică încetinește digestia, ceea ce reduce aportul de alimente, ambele încurajând pierderea în greutate.

Migdalele sunt bogate în proteine, fibre și acizi grași nesaturați, care pot contribui la proprietăților lor de atenuare a senzației de foame și pot ajuta la explicarea consumului mai redus de kilojouli.

Așadar, noul studiu arată că aportul de migdale produce mici modificări în metabolismul energetic al oamenilor. Acest lucru poate avea efecte clinice pe termen lung.

Sursa: Sci.news

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii