Cometele sunt mingi înghețate de gaz și praf

publicat de Florin Mitrea
49 vizualizări
Cometa 2017 K2 (PanSTARRS)

Cometele sunt mingi înghețate de gaze, rocă și praf care orbitează Soarele. Astronomii cred că majoritatea cometele sunt rămășițe de la formarea soarelui și a planetelor. De fapt, cometele provin din cele mai îndepărtate colțuri ale sistemului nostru solar, cum sunt Centura Kuiper și Noul lui Oort.

Pe măsură ce se apropie de Soare și se încălzesc, ele eliberează gaze care formează coada lungă și strălucitoare a cometei. Coada se poate întinde de milioane de kilometri.

Nucleul unei comete este relativ mic, având mărimea unui oraș mic de pe Pământ. Majoritatea cometelor pe care le cunoaștem au forma unui cartof, însă există și comete cu forme stranii. Numărul cometelor cunoscute este de 3.743, potrivit NASA.

Părțile unei comete

Nucleul este inima cometei, dar, în același timp, și capul cometei. Atunci când cometa se apropie de soare și se încălzește, o parte din suprafața sa înghețată începe să se dezghețe și creează o coamă neclară în jurul nucleului.

În mod surprinzător, o cometă poate avea două cozi. Coada ionică este, în general, de culoare albăstruie și este îndreptată în direcție opusă soarelui, deoarece este împinsă de vântul solar. Coada ionică este formată din particule încărcate electric (ioni). Cea de a doua coadă este coada de praf, care are un aspect mai albicios și formează o urmă ușor curbată în spatele cometei.

Observarea cometelor

Deoarece cometele sunt cel mai active atunci când se află în apropierea Soarelui, le putem observa cu ușurință imediat după apus și înainte de răsărit. În aceste momente, cometele nu traversează cerul așa cum o fac meteoriții. Ele pot apărea foarte frumoase, mai ales pe cerul întunecat.

Sursa: EarthSky.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii