Calea Lactee este doar una dintre galaxiile situate într-un roi de galaxii uriaș denumit Grupul Local. Acest grup conține peste 50 de galaxii, majoritatea acestora fiind pitice. Diametrul Grupului Local este de 10 milioane de ani-lumină, iar masa sa a fost estimată la 1,29 miliarde de mase solare. Grupul Local face parte, la rândul său, din Superroiul Virgo.
Cele mai mari și mai masive galaxii din Grupul Local sunt Calea Lactee, Andromeda (Messier 31 sau M31 sau NGC 224) și Galaxia Triunghiului (Messier 33 sau M33 sau NGC 598).
Fiecare dintre aceste galaxii este înconjurată de o serie de galaxii-satelit. De exemplu, în jurul Căii Lactee se află Marele Nor al lui Magellan, Micul Nor al lui Magellan, Galaxia Pitică din Constelația Săgetătorul, Galaxia Pitică din Constelația Câinele Mare, Galaxia Pitică din Constelația Ursa Mică, Galaxia Pitică din Constelația Dragonul, Galaxia Pitică din Constelația Carina, Galaxia Pitică din Constelația Sextantului, Galaxia Pitică din Constelația Sculptorului, Galaxia Pitică din Constelația Fornax, Leul I, Leul II și Galaxia Pitică din Constelația Ursa Mare.
Andromeda are ca sateliți galaxiile M32, M110, NGC 147, NGC 185, And I, And II, And III, And IV, And V, Pegasus dSph, Galaxia Pitică din Constelația Cassiopeia, And VIII, And IX și And X.
Calea Lactee, galaxia noastră
Studierea galaxiei noastre, Calea Lactee, a fost deosebit de dificilă. Astronomii deseori compară acest lucru cu încercarea de a descrie [...]
Galaxia Triunghiului ar putea fi un satelit al Galaxiei Andromeda și ar putea avea ca satelit Galaxia Pitică din Constelația Peștii.
Alți membri ai Grupului Local, fără a fi asociați cu alte galaxii, sunt: IC10, IC1613, Galaxia Pitică din CInstelația Phoenix, Leul A, Galaxia Pitică din Constelația Tucana, Galaxia Pitică din Constelația Cetus, Galaxia Pitică Neregulată din Constelația Pegas, Wolf-Lundmark-Melotte, Galaxia Pitică Neregulată din Constelația Vărsătorul și Galaxia Pitică Neregulată din Constelația Săgetătorul.
Primul astronom care a identificat Grupul Local a fost Edwin Hubble, care i-a și dat numele în cartea sa The Realm of Nebulae. Desigur, la acea vreme, Hubble nu știa că este vorba despre galaxii îndepărtate, separate de Calea Lactee, motiv pentru care le-a numit nebuloase.
Sursa: Universe Today