Care este cel mai înalt arbore din lume?

publicat de Florin Mitrea
689 vizualizări
Sequoia sempervirens

Arborii sunt unele dintre cele mai maiestoase și uluitoare ființe vii de pe planeta noastră, iar mulți dintre ei sunt cu adevărat foarte mari. Însă care este cel mai înalt arbore? Se pare că cei mai înalți arbori de pe Pământ sunt sequioa sempervirescent (Sequoia sempervirens), care se întâlnesc pe coastele învăluite în ceață ale Parcului Național Redwood din nordul Californiei, Statele Unite ale Americii.

Iar regele acestor giganți este un sequoia numit Hyperion, potrivit Guinness World Records. Atunci când a fost măsurat pentru ultima dată în anul 2019, el avea o înălțime de 116,07 metri de la vârf până la bază, fiind mai înalt decât o clădire cu 35 de etaje. Localizarea exactă a lui Hyperion este secretă, iar vârsta sa a fost estimată la 600-800 de ani.

Arborele uriaș a fost descoperit în anul 2006 de către Chris Atkins și Michael Taylor, care făceau parte dintr-o echipă ce cutreiera pădurile Californiei în căutarea celor mai înalți arbori. În acea perioadă, Hyperion are puțin mai scurt, de 115,5 metri. Tot în acea perioadă, echipa l-a descoperit pe Helios, al doilea cel mai înalt arbore (114,7 metri) și Icarus, al treilea cel mai înalt arbore (113,1 metri).

Sequoia de pe coastele Califoniei nu sunt numai cei mai înalți arbori din lume, ci sunt și unele dintre cele mai bătrâne ființe de pe Pământ; ei pot trăi până la 2.000 de ani. Nu este clar de ce acești arbori pot trăi atât de mult, dar se pare că climatul joacă un rol. Chiar și atunci când interiorul Californiei arde în timpul verii, o pătură de ceață groasă învăluie zonele de coastă, menținând temperatura mai scăzută pe tot timpul anului. Nivelul anual al precipitațiilor din regiunea de coastă ajunge la 254 mm, ceea ce ajută la supraviețuirea acestor arbori uriași.

Sequoia sempervirescent se numără printre cei mai rezistenți arbori de pe Pământ. Scoarța lor bogată în taninuri pare se fie impermeabilă pentru ciupercile și bolile care doboară alți copaci. Scoarța groasă de 25 cm pemite acestor giganți să reziste incendiilor de vegetație care mătură zona.

În timp ce Sequoia sempervirens sunt cei mai înalți arbori de pe Pământ, ei nu sunt și cei mai mari. Cei mai mari copaci de pe planete sunt Generalul Sherman și Generalul Grant, două exemplare de sequoia-gigant din parcurile naționale Kings Canyon și Sequoia din S.U.A.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii