Cale ferată pe Lună, de la vis la realitate

publicat de Florin Mitrea
67 vizualizări
Cale ferată pe Lună

Compania americană Northrop Grumman, implicată în dezvoltarea de tehnologii aerospațiale și de apărare, studiază cum să construiască o cale ferată pe Lună.

Peste aproximativ doi ani și jumătate, ca parte a misiunii Artemis III a NASA, astronauții vor pune piciorul pe suprafața Lunii după mai bine de 50 de ani. Dincolo de această misiune, NASA va desfășura în spațiu elementele pentru construirea Lunar Gateway (Poarta Lunară), a Artemis Base Camp (Tabăra de Bază Artemis) și alte infrastructuri necesare pentru derularea unui program susținut de explorare selenară. La acest proiect vor mai participa Agenția Spațială Europeană (ESA), Agenția Națională Spațială Națională Chineză (CNSA) și Roscosmos, ultimele două colaborând la construirea Stației Internaționale de Cercetare Lunară (ILRS).

În așteptarea acestui program, DARPA (Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Apărare) a lansat un studiu privind capabilitățile de arhitectură lunară (LunA-10), cu o durată de zece ani. Recent, agenția a anunțat că a selectat compania Northrop Grumman pentru proiectarea unei rețele de cale ferată pe Lună. Această rețea ar putea transporta oameni, mărfuri și resurse, facilitând explorarea, cercetarea științifică și crearea economiei lunare.

Potrivit DARPA, studiul își propune să stabilească un cadru analitic pentru definirea de noi oportunități de dezvoltare științifică și comerciale legate de Lună. De asemenea, își propune să stimuleze dezvoltarea tehnologiei de bază pentru optimizarea infrastructurii lunare, permițând agențiilor spațiale să se îndepărteze de eforturile individuale în cadrul unor sisteme izolate, autosuficiente și să adopte sisteme care pot fi partajate, scalabile, bazate pe resurse, care pot funcționa împreună.

În termeni simpli, planul este de a dezvolta tehnologii care să permită agențiilor și companiilor spațiale să acceseze reciproc resursele, facilitățile și informațiile celorlalți pentru a promova oportunități de creștere viitoare. Sunt identificate mai multe sectoare-cheie care trebuie să fie dezvoltate în servicii pentru a susține o prezență pe termen lung pe Lună, pe baza unei analize independente de piață a viitoarei economii lunare. Acestea includ construcțiile, mineritul, tranzitul, energia, agricultura și cercetarea (de exemplu, medicina, robotica și susținerea vieții), care vor avea aplicații pentru explorarea spațiului și viața pe Pământ.

„Timp de 65 de ani, DARPA a fost pionier și a dezvoltat tehnologii vitale pentru programul spațial civil – de la tehnologia din spatele rachetei Saturn V, care a dus oamenii pe Lună pentru prima dată, până la recentul parteneriat DARPA-NASA pentru a permite călătorii mai rapide către Lună și mai departe cu ajutorul unui motor de rachetă nuclear. LunA-10 continuă această moștenire bogată prin identificarea și accelerarea tehnologiile-cheie care pot fi utilizate de guvern și industria spațială comercială și, în cele din urmă, pentru a cataliza vitalitatea economică pe Lună.” – dr. Michael Nayak, manager de proiect la DARPA

O cale ferată pe Lună poate deveni realitate?

Ca parte a acestui plan de 10 ani, Northrop Grumman va avea sarcina de a crea infrastructura care va conecta fizic instalațiile lunare și va permite deplasarea oamenilor și a resurselor înainte și înapoi. Responsabilitățile lor, așa cum sunt specificate în contractul de oportunitate, includ definirea interfețelor și resurselor necesare pentru a construi o cale ferată pe Lună, identificarea riscurilor de cost, tehnologice și logistice, crearea de prototipuri, demonstrații și analize ale unui concept de design și arhitectură și explorarea conceptelor robotice pentru construirea și operarea sistemului.

Aceste concepte de robotică trebuie să poată funcționa pe suprafața lunară și să efectueze sarcini specifice, cum ar fi gradarea și pregătirea fundației, amplasarea și alinierea pistelor, îmbinarea și finisarea, inspecția, întreținerea și reparațiile.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii