Cofeina din sânge poate afecta riscul de diabet

publicat de Florin Mitrea
61 vizualizări
Boabe de cafea

Nivelul cofeinei din sânge ar putea avea un efect asupra grăsimii corporale, un factor care determină apoi riscul de apariție a diabetului de tip 2 și as bolilor cardiovasculare. Acestea sunt rezultatele unui studiu recent, care a utilizat markeri genetici pentru a stabili o legătură între cofeină, indexul de masă corporală și riscul de diabet.

Echipa de cercetători spune că băuturile cofeinizate lipsite de calorii ar putea fi folosite pentru reducerea nivelurilor de grăsime corporală.

Studiul a analizat informații de la circa 10.000 de persoane, colectate din bazele de date genetice existente, concentrându-se pe variații ale unor gene specifice cunoscute pentru asocierea lor cu viteza de descompunere a cofeinei în corp. În general, persoanele cu variații ale genelor CYP1A2 și AHR (gena care reglează CYP1A2) tind să descompună cofeina mai lent, permițându-i să rămână în corp mai mult timp. Totuși, de obicei, aceste persoane tind să bea mai puțină cofeină.

A fost utilizată a abordare numită randomizare mendeliană pentru a determina relațiile cauzale probabile dintre prezența variaților genetice, diabet, grăsimea corporală și stilul de viață.  Deși a existat o legătură evidentă între nivelurile de cofeină, indexul de masă corporală și riscul de diabet de tip 2, nu a apărut nicio relație între cantitatea de cofeină din sânge și bolile cardiovasculare, cum sunt fibrilația atrială, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral.

Studiile anterioare stabiliseră o asociere între creșterea moderată și relativă a consumului de cofeină și o sănătate mai bună a inimii și un index de masă corporală mai scăzut, iar noul studiu adaugă mai multe detalii la ceea ce știm deja despre efectele pe care cafeaua le are asupra organismului.

De asemenea, este important de reținut că efectele cofeinei asupra organismului nu sunt toate pozitive, ceea ce înseamnă că trebuie avută grijă atunci când cântărim beneficiile consumului – dar acest ultim studiu este un pas important în evaluarea cantității ideale de cofeină pe care o putem consuma zilnic.

Echipa de cercetători crede că asocierea prezentată în cadrul studiului s-ar putea datora modului în care cofeina crește termogeneza (producția de căldură) și oxidarea grăsimilor (transformarea grăsimilor în energie) în organism, ambele procese jucând un rol important în metabolismul general.

Cu toate acestea, vor fi necesare mai multe studii pentru a confirma cauzele și efectele. În timp ce acest studiu a implicat un eșantion mare, randomizarea mendeliană nu este infailibilă și este totuși posibil să fie în joc și alți factori, care nu au fost luați în considerare în analiza efectuată.

Sursa: Science Alert

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii