Bacteriile producătoare de celuloză pot supraviețui pe Marte

publicat de Florin Mitrea
80 vizualizări
Bacterii (ilustrație)

O echipă internațională de oameni de știință condusă de cercetătorii de la Universitatea din Göttingen (Germania) a studiat culturile kombucha și posibilitatea ca acestea să supraviețuiască în condiții de mediu asemănătoare celor de pe Marte. Kombucha, cunoscută și sub denumirea de ceai de ciuperci, este o băutură populară obținută prin fermentarea ceaiului îndulcit cu ajutorul culturilor kombucha – culturi simbiotice între bacterii și drojdii.

În mod surprinzător, culturile de bacterii producătoare de celuloză au supraviețuit în ciuda faptului că atmosfera marțiană simulată a distrus ecologia microbiană din culturile kombucha.

În anul 2014, cu ajutorul Agenției Spațiale Europene, cercetătorii care lucrau la proiectul BIOMEX (Biology and Mars Experiment) au dus culturi kambucha pe Stația Spațială Internațională (ISS).

Scopul a fost acela de a înțelege mai bine rezistența celulozei ca biomarker, structura genetică a kombucha și supraviețuirea sa în condiții extraterestre. Eșantioanele au fost reactivate pe Pământ și cultivate pentru alți doi ani și jumătate, după un an și jumătate în care fuseseră ținute în exteriorul ISS, în condiții care simulau mediul de pe planeta Marte.

„Pe baza analizei metagenomice, am constatat că mediul marțian simulat a perturbat drastic ecologia microbiană a culturilor kombucha”, spune profesorul Bertram Brening, director al Institutului de Medicină Veterinară al Universității din Göttingen. „Totuși, am fost surprinși să descoperim că bacteriile producătoare de celuloză din genul Komagataeibacter supraviețuiseră.”

Rezultatele sugerează că celuloza produsă de bacterii ar putea fi responsabilă de supraviețuirea acestora în condiții extraterestre. Studiul funizează, de asemenea, prima dovadă că celuloza bacteriană ar putea fi un biomarker al vieții extraterestre și că membranele pe bază de celuloză ar putea fi un biomaterial bun pentru protejarea vieții în coloniile extraterestre.

Un alt aspect interesant al acestor experimente ar putea fi dezvoltarea unui nou sistem de livrare a medicamentelor, care să fie potrivit pentru utilizarea în spațiu. Un alt accent a fost pus pe investigațiile privind schimbările în rezistența la antibiotice: echipa de cercetare a reușit să arate că numărul total de gene care conferă rezistență la antibiotice și metale – ceea ce înseamnă că aceste microorganisme ar putea supraviețui în ciuda antibioticelor sau a metalelor din mediu – a fost crescut în culturile expuse.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign