Bacteriile intestinale obișnuite pot spori efectele cocainei la șoareci, potrivit unui raport publicat recent în revista Cell Host & Microbe.
Studiul arată modul în care utilizarea cocainei promovează dezvoltarea bacteriilor intestinale, care, la rândul lor, consumă glicina, un compus chimic ce contribuie la buna funcționare a creierului. Pe măsură ce nivelurile de glicină se reduc, șoarecii manifestă un răspuns pronunțat la cocaină, inclusiv anomalii comportamentale, cum ar fi creșterea substanțială a locomoției induse de droguri și comportamentul de căutare.
În plus, administrarea de glicină pe cale sistemică sau folosirea unor bacterii modificate genetic pentru a nu consuma glicina face ca răspunsul șoarecilor la cocaină să revină la nivelurile normale. Aceasta demonstrează că acest aminoacid simplu poate acționa ca un mediator de comportament asemănător dependenței.
Cercetătorii au descoperit că, atunci când cocaina pătrunde în intestinele șoarecilor, ea declanșează activarea proteinei QSeC, care susține dezvoltarea gamma-proteobacteriilor, așa cum este E. coli. Alimentate de glicină, aceste bacterii intră în competiție cu bacteriile obișnuite care deja există în tubul digestiv, acaparându-le locul și resursele.
„Bacteriile intestinale consumă toată glicina, iar nivelurile acesteia scad la nivel sistemic și în creier”, spune Vanessa Sperandio, microbiolog la Universitatea din Wisconsin, S.U.A. „Se pare că modificările de la nivelul glicinei au un impact asupra sinapselor glutamatergice, care fac animalele mai predispuse să dezvolte dependență.”
De obicei, atunci când studiază comportamentul, oamenii de știință nu se gândesc la microbiomul intestinal, iar studiile de microbiom nu analizează comportamentul. Însă noul studiu arată că bacteriile noastre intestinale (microbiomul) pot modula comportamentele psihiatrice sau legate de creier.
Sursa: SciTechDaily