O masă mare de praf este tot ceea ce a rămas dintr-o planetă care a fost înghițită de o stea aflată la circa 12.000 de ani-lumină față de Pământ. Acesta este primul eveniment de acest gen surprins de astronomi, potrivit unui articol publicat în Nature.
O izbucnire de lumină detectată de două telescoape probabil că a fost cauzată de o planetă de zece ori mai mare decât Jupiter în timp ce era înghițită de soarele său. Acesta va fi finalul dramatic al multor planete, printre care și Pământul.
Evenimentul a fost observat în anul 2020, când un punct luminos de pe cer a devenit brusc de o sută de ori mai strălucitor. Inițial, astronomii au crezut că este vorba de coliziunea a două stele, însă o privire mai atentă cu Telescopul NEOWISE (un telescop spațial cu infraroșu) a sugerat altceva. Datele colectate de telescop au arătat că energia totală eliberată în timpul izbucnirii luminoase a fost de doar o miime din energia rezultată în urma coliziunii a două stele. Mai mult, zonele învecinată s-a umplut de praf în loc de plasmă fierbinte, așa cum se întâmplă în cazul ciocnirii stelelor.
Cantitatea mică de energie a sugerat că unul dintre obiectele care au intrat în coliziune nu era o stea, ci o planetă gigantică.
Probabil că stelele care își devorează plantele sunt destul de frecvente în univers, spune Smadar Naoz, astrofizician la UCLA. Însă dovezile obținute până acum au fost doar circumstanțiale, deoarece astronomii au putut detecta doar stele pregătindu-se să-și înghită planetele sau resturile rămase după un astfel de eveniment.
Există mai multe posibilități prin care o stea ajunge să-și înghită planetele din jurul său. O stea poate înghiți o planetă a cărei orbită se apropie prea mult de steaua respectivă. Pe de altă parte, o stea aflată pe moarte poate devora o planetă pe măsură ce steaua se transformă într-o gigantă roșie. Acesta din urmă este cazul stelei observate în cadrul studiului.
Există numeroase lucruri necunoscute în privința stelelor care își devorează planetele. Soarele nostru se va transforma în gigantă roșie și va înghiți Pământul peste cinci miliarde de ani.
Sursa: Science News