Călătoria omului pe Planeta Marte ar putea ajuta la găsirea unor răspunsuri la întrebări fundamentale despre Planeta Roșie, inclusiv la cea mai importantă întrebare dintre toate: există apă pe Marte sau a existat vreodată?
Aspectul central al acestei întrebări este starea apei lichide pe Marte. Este cert că apa a curs cândva pe Planeta Roșie, însă nu este clar cât de multă apă și de ce. Și mai controversată este existența apei pe Marte în prezent.
Ideea existenței apei pe Marte în decursul timpului
La începutul secolului trecut, astronomul Percival Lowell a făcut o analiză care sugera că pe Planeta Roșie există canale ce trebuie să fi foste create de niște ființe inteligente. Știrea a ajuns pe prima pagină a ziarului New York Times, unde nu se punea întrebarea dacă acele canale și ființe inteligente existau cu adevărat, ci despre cum ar putea arăta acele ființe și dacă s-ar putea intra în legătură cu ele.
Ideile astronomului american nu au fost niciodată acceptate de comunitatea științifică; se credea că acele canale sunt o iluzie optică. Când omenirea a trimis prima sondă spațială pe Marte, nu au fost observate trăsături de relief care se alinieze cu harta acelor canale.
Începând cu anii 1940, astronomii au putut să efectueze măsurători care ne-au putut da informații despre situația reală a mediului de pe Marte. Când prima sondă spațială a zburat în jurul Planetei Roșii, în anul 1965, oamenii de știință au determinat că presiunea atmosferică este de doar 6 milibari și că temperatura este cu 50 de grade Celsius sub limita înghețului. Acest lucru sugera că nu este posibilă existența apei în stare lichidă.
Toate acestea au spulberat ideea că Marte ar putea fi o planetă caldă și umedă. Însă ele nu au anulat posibilitatea existenței vieții marțiene.
Misiunile spre Marte nu au descoperit canale construite de extratereștri, dar au găsit alte trăsături care par să fi fost create de curgerea apei lichide. Imaginile realizate de roverul Curiosity în 2022 arată albiile secate ale unor lacuri străvechi. Mai recent au fost observate indicii ale unor sedimente de coastă a unui ocean străvechi.
În prezent, sunt tot mai convingătoare dovezile existenței apei lichide în urmă cu 4,3-3,5 miliarde de ani. Cea mai importantă dintre acestea este craterul Jezero: acolo unde apa pătrundea în lac, ea a creat o deltă cu sedimentele transportate de apă.
Au mai fost observate dovezi ale unor ghețari montani și ale unor rețele de văi care amintesc de un sistem de afluenți ai unui râu. Pe Marte există minerale care ar fi avut nevoie de apă pentru a se forma.
Cum arăta Marte acum 3-4 miliarde de ani?
Temperaturile trebuie să fi fost suficient de ridicate pentru a permite existența apei în stare lichidă. Însă nu știm cât de cald era atunci și nici de ce era mai cald decât acum.
Pentru încălzirea unei planete este nevoie de un gaz cu efect de seră, iar dioxidul de carbon este un excelent astfel de gaz, deci este posibil să fie existat mult dioxid de carbon în atmosfera Planetei Roșii în acele vremuri. Însă Soarele era cu 30% mai puțin strălucitor în urmă cu 4 miliarde de ani, iar modelele pe computer nu pot pune suficient dioxid de carbon în atmosfera marțiană pentru a crește temperatura suficient. Deci avem nevoie de un alt gaz cu efect seră, pe lângă dioxidul de carbon.
Câtă apă a existat pe Marte?
Potrivit unor calcule din 2024, dacă ar fi luată în considerare toată apa care a existat vreodată pe Marte, suprafața planetei ar putea fi acoperită cu un strat uniform de 380-1.970 m grosime. Spre comparație, aceleași calcule ar duce la un strat de apă de 1.400 m grosime.
În trecutul foarte îndepărtat, Marte era mult mai umedă decât astăzi. Dar chiar și atunci, probabil că solul marțian era foarte uscat (în comparație cu solul planetei noastre) – undeva la nivelul Deșertului Sahara de astăzi.
Câtă apă există acum pe Marte?
Pe Marte există acum o cantitate semnificativă de apă sub formă de gheață. La polii marțieni, sondele spațiale au detectat un strat de gheață de câțiva kilometri grosime. Puțină gheață există și la latitudinile mijlocii.
În atmosfera marțiană există urme de vapori de apă, dar mult mai puțini decât în atmosfera Pământului. Dar acești vapori pot forma nori ce pot afecta temperaturile și climatul. Există și un oarecare ciclul al apei: poate ninge, însă este prea rece pentru a ploua.
Cea mai mare incertitudine este prezența apei în adâncime, sub scoarța marțiană. Cercetătorii cred că există apă acolo, deoarece ea s-ar fi putut infiltra de la suprafață în vremurile în care planeta era mai umedă (același lucru s-a întâmplat și pe Pământ).
Ce s-a întâmplat cu toată această apă?
Toată apa din canalele de pe Marte s-ar fi scurs într-o zonă joasă din partea nordică a planetei, unde ar fi format un lac imens, al cărui soartă nu este clară. Nu știm dacă acesta s-a evaporat în totalitate sau a înghețat complet și a fost acoperit cu roci și praf.
O mare parte a apei care a existat pe Marte în urmă cu miliarde de ani a fost încorporată în minerale. Iar o altă parte semnificativă apei s-a pierdut în spațiu, din cauza dispariției câmpului magnetic marțian și a atmosferei marțiene.
Există acum apă lichidă pe Marte?
Oamenii de știință cred că, la latitudini mici și mijlocii, există urme de apă lichidă înglobată în praf și stabilizată de minerale. Însă această cantitate de apă este mult prea mică pentru a putea susține viața (terestră).
Ar putea exista apă sărată în subteran, însă, datorită temperaturilor reduse, ar fi necesară o cantitate mare de săruri și o compoziție foarte precisă a acestora pentru a avea apă lichidă stabilizată la suprafață. Acest lucru nu a fost detectat până acum.
Sursa: Astronomy.com