Potrivit unui studiu recent publicat în Nature, mlaștinile de coastă și recifele de corali ar putea să nu se extindă suficient de repede pentru a contracara creșterea accelerată a nivelului mării din cauza schimbărilor climatice. Realizat de o echipă internațională de cercetători, studiul subliniază importanța critică a limitării încălzirii globale la sub 2 grade Celsius, așa cum prevede Acordul de la Paris, pentru supraviețuirea acestor regiuni vulnerabile de coastă.
O constatare-cheie a lucrării este că mlaștinile de coastă, mangrovele și insulele de recif este puțin probabil să țină pasul cu ratele de creștere a nivelului mării, care depășesc 7 milimetri pe an. Este probabil ca această rată să apară până în anul 2100 în majoritatea părților lumii, în absența unor eforturi majore de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Cu toate acestea, de-a lungul coastei Golfului Mexic sunt deja observate rate mai mari de creștere a nivelului mării, iar cercetările anterioare au arătat că rata actuală de creștere a nivelului mării ar putea „îneca” mlaștinile din Louisiana (S.U.A.) și, posibil, alte zone de-a lungul coastei Golfului, în aproximativ 50 de ani.
Zonele umede de coastă și recifele de corali, luate împreună, reprezintă unele dintre cele mai valoroase ecosisteme de pe planetă. De exemplu, zonele de pescuit depind în mare măsură de sănătatea acestor ecosisteme.
Studiul confirmă cele mai recente proiecții privind nivelul mării ale Grupului Interguvernamental pentru Schimbările Climatice, publicate în 2021. Cercetătorii au descoperit că, dacă încălzirea globală rămâne sub 2 °C în comparație cu temperaturile preindustriale, aceste ecosisteme de coastă vor supraviețui probabil de-a lungul multora dintre țărmurile lumii până în anul 2100, dar nivelurile mai ridicate de încălzire vor duce probabil la un colaps pe scară largă.
Chiar și cu încălzirea globală de 1,5 °C, unele zone de coastă își vor pierde majoritatea zonelor umede până la sfârșitul secolului. Coastele din Louisiana și Texas (S.U.A.) reprezintă una dintre aceste regiuni. Valurile de căldură record înregistrate într-o mare parte a lumii în ultimele luni arată că acest nivel de încălzire poate fi atins în câțiva ani.
Sursa: SciTechDaily