Subvarianta Centaurus a lui Omicron: ce știm până acum

publicat de Florin Mitrea
80 vizualizări
Omicron

O nouă subvariantă emergentă a lui Omicron, denumită ”Centaurus” (sau BA.2.75), provoacă atât îngrijorare, cât și confuzie în rândul oamenilor din întreaga lume. Iată ce au de spus datele și experții.

Într-un anumit fel, viețile noastre erau mult mai simple la începutul anului 2020. Atunci exista doar o singură variantă a virusului SARS-CoV-2, cea sălbatică, și nu aveam nicio idee despre cum va evolua pandemia de COVID-19.

După ce oamenii de știință au început să descopere noi variante de interes sau de îngrijorare, ei le-au denumit inițial după locurile în care apăruseră. Apoi Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a depus eforturi pentru de desemna oficial variantele după literele alfabetului grecesc. Astfel, ”varianta Kent”, identificată pentru prima dată în Marea Britanie, a devenit varianta Alfa, iar acest tipar a continuat cu varianta Beta, identificată în Africa de Sud, și așa mai departe.

O altă subvariantă a lui Omicron

Varianta dominantă în prezent în țările din întreaga lume este varianta Omicron, dar în ultimele luni au fost identificate o serie de subvariante ale acesteia. Una dintre acestea, numită BA.2.7 în sistemul folosit de OMS, a fost supranumită ”Centaurus” în cadrul unui mesaj pe Twitter, iar această denumire a prins foarte bine.

OMS nu a desemnat subvarianta BA.2.75 drept variantă de îngrijorare, însă aceasta este monitorizată cu atenție în prezent. Pe 7 iulie 2022, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a desemnat-o drept ”variantă aflată sub monitorizare”, deoarece ea a fost detectată în unele țări europene precum Germania și Marea Britanie.

Experții au detectat pentru prima dată această subvariantă în India, în mai, unde rapoartele indicau că ea se răspândește mai repede decât celelalte subvariante ale lui Omicron.

Mutații susceptibile să confere rezistență în fața sistemului imunitar

Așa-numita subvariantă Centaurus nu este singura subvariantă a lui Omicron și nici singura subvariantă aflată sub monitorizare. Subvariantele BA.4 și BA.5 sunt și ele atent monitorizare de autoritățile de sănătate publică, iar un studiu publicat în Nature a arătat că acestea ar putea ocoli imunitatea conferită de infecțiile cu varianta de Omicron originală sau de vaccinurile bazate pe aceasta.

Această subvariantă emergentă este atât de nouă încât există disponibile doar 400 de secvențieri genetice ale ei. Experții au stabilit că BA.2.75 prezintă nouă mutații, dintre care opt sunt noi în zona din genom care codifică proteina spike; aceste mutații se adaugă celor 29 mutații prezente deja la varianta BA.2, din care noua subvariantă a evoluat.

Au fost publicate puține informații despre subvarianta BA.2.75. Datele preliminare arată că BA.2.75 este adaptată să ocolească imunitatea generată de varianta Delta, fiind similară cu celelalte subvariante ale lui Omicron după vaccinare. Datele mai sugerează că BA.2.75 prezintă o afinitate mai ridicată pentru receptorii ECA2 (enzima de conversie a angiotensinei 2) – receptorul din numeroase țesuturi umane de care virusul SARS-CoV-2 se leagă pentru a pătrunde în celule.

Nivelul actual de testare este prea redus pentru a putea spune dacă subvarianta BA.2.75 va deveni dominantă în următorul val.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii