Boala Alzheimer este o maladia gravă care afectează milioane de oameni la nivel mondial și pentru care încă nu există un tratament. Una dintre provocările privind dezvoltarea unor tratamente noi pentru această boală este faptul că oamenii de știință nu pot studia cu ușurință afecțiunea la șoareci, deoarece aceștia nu au aceleași simptome ca oamenii.
Însă în cadrul unui nou studiu publicat în Science Magazine, oamenii de știință raportează că au descoperit o nouă modalitatea de a studia boala Alzheimer la șoareci, care este mult mai asemănătoare cu modul în care boala apare la oameni. Cercetătorii au obținut această performanță prin implantarea la șoareci a unor neuroni umani modificați genetic pentru a avea trăsăturile celulare ale bolii.
Folosind acest nou procedeu, echipa de cercetători a descoperit că boala Alzheimer determină neuronii să acumuleze niveluri ridicate ale unei molecule numite MEG3. MEG3 poate ucide neuronii printr-un proces numit necroptoză, care apare atunci când membrana celulară se descompune și conținutul celulei se scurge în exterior.
Studiul a demonstrat că blocarea MEG3 previne moartea neuronilor, oferind noi posibilități pentru dezvoltarea de medicamente pentru tratarea bolii. Mai mult, faptul că șoarecii sunt afectați de Alzheimer doar la implantarea neuronilor umani sugerează faptul că există diferențe moleculare care protejează șoarecii de boală. Cercetările ulterioare asupra acestor diferențe pot duce la informații suplimentare despre cum să protejăm neuronii de degenerare.