Pădurea tropicală umedă, un biom emblematic

publicat de Florin Mitrea
6 vizualizări
Pădurea tropicală umedă

Biomurile se caracterizează prin climatul lor, care determină ce plante se dezvoltă. Clima și plantele determină, la rândul lor, ce animale trăiesc acolo. Pădurea tropicală umedă prezintă patru caracteristici principale: precipitații anuale foarte mari, temperaturi medii ridicate, sol sărac în nutrienți și niveluri ridicate ale biodiversității (bogăție de specii).

Precipitațiile din pădurea tropicală umedă

Termenul de „pădure umedă” sugerează că aceste ecosisteme se numără printre cele mai bogate în apă ecosisteme terestre din lume. Ele primesc o cantitate însemnată de precipitații în fiecare an, deși cantitățile variază de la an la an și în funcție de regiune. De exemplu, pădurile tropicale umede din America de Sud primesc între 200 și 300 cm de precipitații anual.

În ciuda ploilor relativ consistente din aceste ecosisteme, există anotimpuri secetoase distincte în unele păduri tropicale. Anotimpurile umede și uscate ale pădurilor tropicale variază în ceea ce privește momentul, durata și severitatea lor pe tot globul. Pădurile tropicale au, de asemenea, o umiditate ridicată: aproximativ 88% în timpul sezonului umed și aproximativ 77% în sezonul uscat.

Temperatura din pădurile tropicale umede

Pădurile tropicale umede se găsesc în apropierea ecuatorului, între Tropicul Racului (23°27’N) și Tropicul Capricornului (23°27’S). Ecuatorul primește lumina directă a soarelui. Acest flux constant de radiații produce în mod constant temperaturi ridicate pe tot parcursul anului. O temperatură tipică în timpul zilei în orice perioadă a anului în pădurile tropicale este de 29°C, deși temperaturile pot fi mult mai ridicate. În majoritatea pădurilor tropicale, există o diferență de temperatură de doar 5°C între anotimpuri.

Compoziția solurilor

Deoarece există o cantitate extraordinară și o diversitate de frunziș în pădurile tropicale, ați putea presupune că solurile acestora sunt bogate în nutrienți. De fapt, solurile din pădurea tropicală sunt sărace în nutrienți, deoarece nutrienții nu sunt stocați în ele pentru foarte mult timp. Ploile abundente care au loc în pădurile tropicale spală materialul organic din sol. Deși descompunerea are loc rapid în condiții calde și umede, multe dintre frunzele moarte căzute și alt detritus organic sunt îndepărtate înainte de a-și elibera toți nutrienții. În plus, apa de ploaie se infiltrează în pământ și elimină substanțele nutritive.

Cu toate acestea, diversitatea mare a organismelor implicate în descompunerea materiei organice, cum ar fi bacteriile și ciupercile, accelerează suficient procesul de descompunere, încât nutrienții eliberați prin descompunere să fie absorbiți rapid de plante, în loc să fie depozitați în sol.

Biodiversitatea pădurilor tropicale umede

Pădurile tropicale umede sunt zone cu o biodiversitate extrem de mare în comparație cu alte ecosisteme. În pădurile tropicale din Borneo, oamenii de știință au documentat peste 15.000 de specii de plante, inclusiv 2.500 de specii de orhidee! Biologii estimează că pădurile tropicale umede conțin aproximativ 50% din speciile de plante și animale terestre ale lumii, dar ele cuprind doar aproximativ 6% din suprafața terestră a lumii.

În timp ce pădurile tropicale din întreaga lume au multe asemănări în ceea ce privește clima și compoziția solului, fiecare pădure tropicală regională este unică. Nu veți găsi exact aceleași specii în toate pădurile tropicale din întreaga lume. De exemplu, speciile din pădurile tropicale africane nu sunt aceleași cu speciile care trăiesc în pădurile tropicale din America Centrală. Cu toate acestea, diferitele specii joacă roluri similare în pădurea tropicală în care se află.

Plantele cu flori trebuie polenizate pentru a se reproduce. În timpul polenizării, polenul este transferat de la organele de reproducere masculine la organele de reproducere feminine din floare pentru a forma semințe. Multe plante din pădurile tropicale se bazează pe animale ca polenizatori și le atrag cu o combinație de culori strălucitoare, mirosuri atrăgătoare și recompense nutritive.

Plantele se bazează, de asemenea, pe animale sau pe vânt pentru a-și dispersa semințele în zone noi. Această dispersie extinde distribuția populației. Multe plante își înglobează semințele în fructe gustoase. Dispersatorii pot transporta semințele lipite de blană sau pene, pot duce fructele și scăpa semințele în altă parte în timp ce mănâncă fructele, sau semințele pot trece prin tractul lor digestiv după ce acestea mănâncă fructul. Speciile care îndeplinesc aceste roluri ecologice importante sunt diferite în pădurile tropicale de pe glob.

Primatele sunt exemple emblematice ale pădurilor tropicale umede și ale diversității acestora la nivel regional. Primatele sunt un grup de animale care includ oameni, maimuțele mari și maimuțele. America Centrală și de Sud are maimuța urlătoare, maimuța-păianjen, maimuța-capucin și maimuța-veveriță, în timp ce Africa are maimuța-vervet, babuinul, cimpanzeul și gorila. Madagascarul este casa unică a lemurilor, iar Asia are maimuța cu trompă, macacul, langurul, gibonul și urangutanul.

Aceasta înseamnă că salvarea unei păduri tropicale nu duce la salvarea întregii biodiversități reprezentate de pădurile tropicale din întreaga lume. Există o presiune imensă asupra pădurilor tropicale de pe glob din cauza agriculturii, mineritului, recoltării nesustenabile a lemnului și dezvoltării drumurilor și orașelor.

Sursa: Khan Academy

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii