Modificările epigenetice și riscul de cancer

publicat de Florin Mitrea
29 vizualizări
Modificările epigenetice și riscul de cancer

Dacă genomul este definit drept totalitatea ADN-ului din organism, atunci epigenomul este definit drept modificările chimice suferite de ADN-ul nostru ca rezultat al factorilor ce țin de stilul de viață, cum ar fi ceea ce mâncăm, cât de mult dormim și la ce nivel de stres suntem supuși în fiecare zi. Modificările epigenetice din ADN reglează expresia genelor pentru a permite funcționarea normală a celulelor, ceea ce le transformă în indicatori-cheie ai sănătății celulare, împreună cu mutațiile genetice.

Într-adevăr, atât mutațiile, cât și dereglările epigenetice sunt observate în numeroase tipuri de cancer. Cu toate acestea, a fost o enigmă până acum dacă modificările epigenetice pot duce la cancer în lipsa mutațiilor genetice.

Cercetătorii de la Universitatea din Montpellier, Franța, au încercat să dezlege acest mister prin perturbarea grupului de proteine Polycomb, care controlează epigenomul în timpul dezvoltării embrionare. Atunci când ei au dezactivat aceste proteine la musculițele de oțet (Drosophila melanogaster), insectele au început să dezvolte tumori, asemănătoare cu cele apărute când o genă tumorală suferă mutații. Totuși, în acest caz, dezvoltarea tumorală nu a fost cauzată de o mutație directă, ci de modificări la nivelul epigenomului, care au determinat celulele să-și piardă identitatea și să prolifereze necontrolat.

Legătura dintre dietă și riscul de cancer

Legătura dintre dietă și riscul de cancer

Un mecanism anterior necunoscut de inactivare a genelor care suprimă formarea tumorilor ajută la explicarea motivului [...]

Aceste rezultate sugerează că modificările epigenetice joacă un rol crucial în medierea schimbărilor ce pot duce la inițierea și dezvoltarea tumorilor. Este interesant de verificat dacă aceste descoperiri sunt valabile și la organisme mai complexe, cum sunt șoarecii, și dacă soluțiile care vizează restabilirea epigenomului celulei pot fi utilizate pentru tratarea cancerului.

În plus, studiul evidențiază importanța alegerii stilului de viață, care poate afecta epigenomul și, astfel, incidența cancerului. Acest lucru este cu atât mai important în condițiile stilului de viață frenetic din zilele noastre, în care nivelul de stres este ridicat, iar timpul pentru a mânca sănătos și a face mișcare este limitat.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii