Malaria este o boală care pune viața în pericol și este transmisă la oameni de către unele specii de țânțari. Se întâlnește mai ales în țările tropicale. Afecțiunea poate fi prevenită și este vindecabilă. Malaria este cauzată de un parazit și nu se transmite de la o persoană la alta.
Simptomele pot fi ușoare sau pot pune viața în pericol. Simptomele ușoare includ febră, frisoane și dureri de cap. Simptomele severe includ oboseală, confuzie, convulsii și dificultăți în respirație. Sugarii, copiii sub 5 ani, femeile însărcinate, călătorii și persoanele cu HIV sau SIDA prezintă un risc mai ridicat de infecție severă.
Malaria poate fi prevenită prin evitarea mușcăturilor de țânțari și cu medicamente. Tratamentele pot împiedica agravarea cazurilor ușoare.
La oameni, malaria se răspândește în mare parte prin mușcăturile femelelor de țânțari Anopheles infectate. Transfuzia de sânge și acele contaminate pot transmite, de asemenea, malaria. Primele simptome pot fi ușoare, similare cu cele ale multor boli febrile, ceea ce le face dificil de recunoscut. Lăsată netratată, malaria cu P. falciparum poate evolua spre boală severă și deces în 24 de ore.
Există 5 specii de paraziți Plasmodium care provoacă malarie la oameni, iar 2 dintre aceste specii – P. falciparum și P. vivax – reprezintă cea mai mare amenințare. P. falciparum este cel mai mortal parazit al malariei și cel mai răspândit pe continentul african. P. vivax este parazitul dominant al malariei în majoritatea țărilor din afara Africii sub-sahariane. Celelalte specii de malarie care pot infecta oamenii sunt P. malariae, P. ovale și P. knowlesi.
Simptome
Cele mai frecvente simptome precoce ale malariei sunt febra, durerile de cap și frisoanele. Simptomele apar de obicei în 10-15 zile de la mușcătura unui țânțar infectat. Simptomele pot fi ușoare pentru unii oameni, în special pentru cei care au mai avut o infecție cu malarie. Deoarece unele simptome ale malariei nu sunt specifice, este importantă testarea devreme. Unele tipuri de malarie pot provoca boli severe și deces. Sugarii, copiii sub 5 ani, femeile însărcinate, călătorii și persoanele cu HIV sau SIDA prezintă un risc mai mare.
Simptomele severe includ:
- oboseală severă;
- afectarea cunoștinței;
- convulsii multiple;
- dificultăți în respirație;
- urină închisă la culoare sau cu sânge;
- icter (îngălbenirea ochilor și a pielii);
- sângerare anormală.
Persoanele cu simptome severe ar trebui să primească imediat îngrijiri de urgență. Tratamentul precoce pentru formele ușoare de malarie poate împiedica infecția să devină severă. Infecția cu malarie în timpul sarcinii poate provoca, de asemenea, nașterea prematură sau a unui copil cu greutate mică la naștere.
Prevenire
Malaria poate fi prevenită prin evitarea mușcăturilor de țânțari și cu medicamente. Se recomandă consultarea unui medic pentru administrarea unui tratament profilactic înainte de a călători în zone în care malaria este frecventă.
Reducerea riscului de a ne îmbolnăvi de malarie prin evitarea înțepăturilor de țânțari se poate face prin:
- utilizarea de plase pentru țânțari în timpul dormitului;
- folosirea de repelenți pentru țânțari după amurg;
- utilizarea de vaporizatoare;
- purtarea de îmbrăcăminte de protecție;
- utilizarea de paravane la fereastră.
Tratament
Diagnosticul și tratamentul precoce al malariei reduc numărul cazurilor de boală, previn decesele și contribuie la reducerea transmiterii. O.M.S. recomandă ca toate cazurile suspecte de malarie să fie confirmate utilizând teste de diagnosticare bazate pe paraziți (fie prin microscopie, fie printr-un test de diagnostic rapid).
Malaria este o afecțiune gravă și întotdeauna necesită un tratament cu medicamente. Există mai multe medicamente pentru tratarea malariei, alese în funcție de:
- tipul de malarie;
- dacă parazitul malariei este rezistent la un anumit medicament;
- greutatea și vârsta persoanei infectate cu malarie;
- dacă persoana infectată este însărcinată.
Iată cele mai des utilizate medicamente împotriva malariei:
- medicamentele de terapie combinată pe bază de artemisinină, cum ar fi artemeter-lumefantrina, sunt de obicei cele mai eficiente medicamente;
- clorochina este recomandată pentru tratamentul infecției cu parazitul P. vivax numai în zonele în care acesta este încă sensibil la acest medicament;
- Primachina trebuie adăugată la tratamentul principal pentru a preveni recidivele infecției cu paraziții P. vivax și P. ovale.
Majoritatea medicamentelor utilizate sunt sub formă de pastile. Unele persoane ar putea avea nevoie să meargă la un centru de sănătate sau la spital pentru administrarea de medicamente injectabile.