Iodura de potasiu și expunerea la radiații

publicat de Florin Mitrea
183 vizualizări
Iodura de potasiu

Iodura de potasiu (KI) conține un tip de iod care nu este radioactiv și poate fi utilizat la blocarea absorbției la nivelul tiroidei a iodului radioactiv (I-131) – un tip de material radioactiv.

În unele situații de urgență de natură radiologică, așa cum sunt accidentele de la centralele nucleare, iodul radioactiv poate fi eliberat în mediu și poate pătrunde în organism prin respirație sau ingestie. Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de contaminare internă.

Atunci când glanda tiroidă absoarbe niveluri ridicate de iod radioactiv, poate crește riscul de cancer tiroidian la sugari, copii și tineri la mulți ani după expunere. Tiroida este o glandă situată la nivelul gâtului, care joacă roluri importante în multe funcții ale organismului.

Cum protejează iodura de potasiu glanda tiroidă?

Iodul din iodura de potasiu și iodul radioactiv sunt două tipuri de iod, ambele putând fi absorbite de tiroidă. Pentru ca iodura de potasiu să funcționeze, ea trebuie administrată cu puțin înainte sau la scurt timp după expunerea la iodul radioactiv.  Atunci când o persoană primește cantitatea potrivită de KI la momentul potrivit, substanța poate împiedica tiroida să absoarbă iodul radioactiv. Aceasta se întâmplă deoarece glanda deja a absorbit KI și nu mai este loc pentru absorbția iodului radioactiv.

Iodura de potasiu se folosește numai la indicația autorităților

Iodura de potasiu trebuie administrată doar la indicația autorităților de sănătate publică. KI poate avea efecte adverse asupra sănătății și este benefică doar în anumite situații și unor anumite grupuri de oameni.

Iodura de potasiu ar trebui utilizată numai conform instrucțiunilor.

  • Nu utilizați sare de masă sau alimente ca înlocuitor pentru KI. Acestea nu ajută la intoxicația cu radiații, iar consumul în cantități mari poate fi dăunător;
  • Utilizați numai KI autorizată și distribuită de autorități. Suplimentele alimentare cu conținut de iod s-ar putea să nu protejeze tiroida și să vă facă rău.

Limitări ale utilizării iodurii de potasiu

Protecția oferită de iodura de potasiu poate să nu fie de 100%. KI este eficace dacă este administrată cu puțin înainte sau imediat după contaminarea internă cu iod radioactiv. Eficacitatea KI mai depinde de cât iod radioactiv pătrunde în corp și de cât de repede este acesta absorbit.

Iodura de potasiu este recomandată doar persoanelor cu vârsta de sub 40 de ani și femeilor însărcinate sau care alăptează. Oamenii cu anumite afecțiuni medicale, inclusiv sensibilitate la iod, nu ar trebui să ia iodură de potasiu sau ar trebui să consulte un medic în acest sens.

KI oferă doar o protecție limitată pentru populații și situații specifice:

  • KI protejează doar împotriva iodului radioactiv și nu protejează împotriva altor tipuri de radiație;
  • KI protejează doar tiroida, nu și alte părți ale corpului;
  • KI trebuie administrată cu cel mult 24 de ore înainte de expunere sau în maxim patru ore de la expunere, pentru a avea o eficacitate maximă;
  • KI nu este un tratament și nu poate repara daunele deja produse tiroidei;
  • KI poate să nu ofere o protecție de 100% împotriva iodului radioactiv.

Majoritatea urgențelor radiologice implică și alte tipuri de radiație, în afara iodului radioactiv. Iodul radioactiv apare cel mai des în cazul incidentelor de la centralele nucleare.

Cea mai bună protecție împotriva radiațiilor este să vă adăpostiți în interior, să rămâneți în interior și să ascultați de indicațiile autorităților.

Cum se administrează iodura de potasiu?

Iodura de potasiu este recomandată ca o contramăsură medicală pentru a proteja tiroida de iodul radioactiv la persoanele sub 40 de ani și la femeile însărcinate sau care alăptează. Acest lucru se datorează faptului că, la aceste vârste, celulele încă cresc și se înmulțesc repede, astfel încât ele pot fi expuse riscului de a dezvolta cancer tiroidian după inhalarea iodului radioactiv.

Adulții de peste 40 de ani prezintă un risc mai redus de dezvoltare a cancerului tiroidian și sunt mai susceptibili de a avea afecțiuni de sănătate, cum ar fi probleme cu tiroida, care cresc riscul de efecte dăunătoare asupra sănătății. Cu toate acestea, autoritățile pot instrui adulții cu vârsta de peste 40 de ani să ia iodură de potasiu dacă expunerea prognozată este suficient de mare pentru a provoca hipotiroidism.

Hrănirea la sân ar trebui oprită temporar până la ieșirea din zona contaminată. Iodul radioactiv poate fi transmis la copil prin intermediul laptelui matern.

Efecte dăunătoare asupra sănătății

Iodura de potasiu poate avea efecte adverse asupra sănătății și poate provoca reacții alergice. Riscul de vătămare crește dacă iodura nu se administrează conform instrucțiunilor primite de la medic sau de la autoritățile de sănătate publică.

Efectele dăunătoare pot include:

  • Tulburări gastro-intestinale, erupții cutanate și inflamație a glandelor salivare;
  • Dezvoltarea hipotiroidismului la sugarii cu vârsta mai mică de o lună care primesc mai mult de o doză de KI. (Hipotiroidismul este o afecțiune în care tiroida nu produce suficienți hormoni.)
  • Afecțiuni grave sau fatale la persoanele care iau KI peste dozele recomandate.

Sursa: CDC

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii