Încălzirea globală extremă va omorî toate mamiferele, inclusiv oamenii

publicat de Florin Mitrea
45 vizualizări
Impactul schimbărilor climatice

Încălzirea globală extremă este probabil să omoare toate mamiferele, inclusiv oamenii, în 250 de milioane de ani, potrivit unui studiu științific recent.

Temperaturile ar putea urca până la 70 de grade Celsius, pentru a transforma planeta într-un mediu ostil, lipsit de hrană și apă. Pământul se va încălzi atât de mult, încât numeroase mamifere nu vor putea supraviețui, iar continentele se vor uni într-un supercontinent unic, fierbinte, uscat și nelocuibil.

Aceste previziuni apocaliptice provin de la primele modele climatice rulate pe supercomputere. Acestea sugerează că Soarele va deveni mai strălucitor, iar mișcările plăcilor tectonice vor elibera în atmosferă cantități imense de dioxid de carbon prin intermediul erupțiilor vulcanice.

Pământul va deveni atât de fierbinte, încât doar o suprafață de 8-16% din supercontinentul format va fi locuibilă. Mamiferele, inclusiv oamenii, sunt mai bine adaptate la climatul rece și rezistă mai puțin la căldura extremă. Oamenii, dar și multe alte specii, vor dispărea datorită incapacității de a scăpa de toată această căldură prin transpirație.

Autorii studiului cred că nivelurile de dioxid de carbon ar putea crește de la 400 de părți per milion (ppm) la 600 ppm, până la formarea noului supercontinent – denumit Pangea Ultima. Însă aceasta presupune ca omenirea să înceteze arderea combustibililor fosili – altfel vom vedea aceste numere mult mai devreme.

Studiul, realizat de o echipă internațională de oameni de știință, a fost publicat în revista Nature Geoscience. Autorii afirmă că este vital să nu ignorăm actuala criză climatică provocată de emisiile antropice de gaze cu efect de seră. Chiar dacă planeta va deveni nelocuibilă în 250 de milioane de ani, în prezent de confruntăm cu o căldură extremă, în detrimentul sănătății omului. De aceea este crucial să atingem ținta de emisii nete zero cât mau curând posibil.

Echipa de cercetători a simulat tendințele privind temperatura, vântul, precipitațiile și umiditatea pentru Pangea Ultima și a utilizat modele ale dinamicii plăcilor tectonice și ale chimiei și biologiei oceanelor pentru a estima nivelurile din viitor ale dioxidului de carbon.

Concentrația de dioxid de carbon ar putea fi dublă față de cea din zilele noastre. De asemenea, se estimează că Soarele va emite cu 2,5% mai multă radiație, iar supercontinentul va fi localizat predominant la tropice, ceea ce va face ca majoritatea planetei să se confrunte cu temperaturi între 40 și 70 de grade Celsius.

Sursa: Sky News

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii