Infecțiile precum tuberculoza sau febra tifoidă sunt cauzate de bacterii și, de obicei, pot fi tratate bine cu antibiotice, cel puțin atâta timp cât bacteriile nu sunt rezistente. Cu toate acestea, eradicarea completă a bacteriilor nu poate fi întotdeauna realizată. La unii pacienți, câteva bacterii supraviețuiesc terapiei cu antibiotice și pot provoca recidivarea bolii. De multă vreme, oamenii de știință au încercat să afle de ce antibioticele nu reușesc să omoare toate bacteriile.
Grupul profesorului Dirk Bumann de la Biozentrum, Universitatea din Basel, a arătat că nu este – așa cum ar fi de așteptat – din cauza agenților patogeni latenți și, prin urmare, insensibili. Mai degrabă, există anumite zone ale țesutului în care Salmonella, care provoacă febra tifoidă, poate supraviețui mai mult sau mai puțin neafectată de apărarea imunitară a organismului. Cercetătorii și-au publicat rezultatele în PNAS.
Examinând țesutul felie cu felie
„După terapia cu antibiotice, doar aproximativ fiecare a 100-a bacterie supraviețuiește
”, spune Dirk Bumann, liderul studiului. „A urmări și a studia aceste câteva exemplare de Salmonella în țesuturi este ca și cum ai căuta acul în carul de fân.”
Pentru a gestiona această sarcină sisifică, cercetătorii au folosit așa-numita tomografie cu doi fotoni în serie, o metodă folosită anterior în neurobiologie pentru a detecta cele mai fine fibre nervoase din creier. Dispozitivul de scanare fotografiază suprafața țesutului și apoi decupează stratul superior. Noua suprafață este scanată din nou, urmată de următoarea tăietură (felie). În acest fel, instrumentul înaintează, felie cu felie, prin tot țesutul. Acest lucru oferă oamenilor de știință o vedere tridimensională detaliată a țesutului și dezvăluie unde sunt localizate puținele bacterii supraviețuitoare.
Ascuns în „sediul poliției”
În studiul lor, cercetătorii au realizat imagini ale splinei șoarecilor infectați. Majoritatea bacteriilor Salmonella trăiesc în așa-numita pulpă roșie a splinei, locul unde are loc reciclarea globulelor roșii. Aici, Salmonella este aproape total eliminată în timpul tratamentului cu antibiotice
, explică Jiagui Li, unul dintre primii trei autori ai studiului.
Unele celule de Salmonella trăiesc și într-o altă regiune a splinei, pulpa albă, unde răspunsurile imune sunt inițiate în mod normal. În această regiune, totuși, terapia cu antibiotice este destul de ineficientă. Pulpa albă devine astfel principala casă a celulelor bacteriene care supraviețuiesc. Este ironic faptul că agenții patogeni se ascund în organism exact acolo unde ar trebui să fie prinși și unde ar trebui activată o apărare eficientă împotriva lor
, spune Bumann.
Antibioticele singure nu sunt suficiente
Cum supraviețuiesc bacteriile în această zonă surprinzătoare? Oamenii de știință au descoperit că antibioticele singure nu pot eradica Salmonella din țesut, ci au nevoie de ajutorul sistemului imunitar pentru a elimina toate bacteriile. În special neutrofilele, celulele albe din sânge care luptă eficient împotriva bacteriilor, sunt esențiale. Pentru eradicarea cu succes a Salmonella, neutrofilele trebuie să lucreze împreună cu antibioticul timp de câteva zile. În pulpa albă, totuși, există doar puține neutrofile și numărul lor se prăbușește în timpul tratamentului. Cu suportul estompat de la neutrofilele gazdei, antibioticul singur nu poate eradica Salmonella localizată aici.
Pentru a depăși această problemă, echipa de cercetători a încercat să stimuleze apărarea organismului cu ajutorul unei terapii imune aplicate simultan. Această abordare poate ajuta la stimularea sistemului imunitar și la menținerea unei densități mari de neutrofile pe o perioadă mai lungă de timp
, explică Bumann. Într-adevăr, o astfel de terapie adjuvantă poate duce la eliminarea mai eficientă a bacteriilor, deschizând noi căi pentru a preveni recidivele.
Sursa: SciTechDaily